IKT

Verdens beste militære radio

16. juni 2000 - 01:15

– Radioen har en rekke funksjoner som konkurrentene ikke har, blant annet feilkorrigert dataoverføring opp til 16 kbit/s. MRR er den eneste tilgjengelige radioen på markedet som kombinerer direkte sekvens og frekvenshoppende spredt spektrumteknologi. Dette er en patentert teknologi utviklet ved Forsvarets forskningsinstitutt mot slutten av 1980-årene som gjør at det er mulig å ta i mot signaler langt under støynivået, sier Lyngar.

Avlyttingssikker

Radioen har også svært gode egenskaper i flerbanemiljøer. Det er implementert en pakkeradioprotokoll med automatisk ruting i nettet som i første rekke benyttes i forbindelse med radar til våpenkommunikasjon. Det er også implementert en meldingsterminalfunksjon som minner om SMS i GSM-verdenen.

En annen fordel er at kontrollenheten kan frakobles radioen og benyttes inntil én kilometer unna. Dermed kan både bruker og radio plasseres optimalt i terrenget. Hele konseptet er bygd på et modulært design – slik at de samme enhetene kan benyttes i mange ulike konfigurasjoner.

– Kryptering og spredt spektrumkoding gir ekstremt god sikkerhet mot avlytting. Vi har utviklet en egen kundespesifisert krets som tar seg av krypteringen. Forsvaret godtar ikke programvarebasert kryptering, sier Lyngar.

Betydelig kompetanse

KDC har gjennom MRR-prosjektet bygd opp et betydelig miljø innen fagområdene radio og digital signalbehandling. I tillegg har bedriften en stor stab med programvareutviklere. MRR inneholder ikke mindre enn tre mikroprosessorer samt flere kontrollerkretser.

– Dette miljøet får nå nye utfordringer ved at vi har overtatt utviklingen av et militært radiolinjeutstyr, sier Lyngar.

Men produksjonen gjøres eksternt, nærmere bestemt hos Sonec på Kongsberg og Hisøy. Det er dessuten benyttet en rekke andre norske underleverandører i MRR-prosjektet.

Lillebror rundt hjørnet

MRR-utviklingen er finansiert gjennom en utviklingskontrakt med Hæren. KDC har dessuten startet utviklingen av en håndholdt versjon av radioen for egen regning. En fungerende prototyp er klar for demonstrasjonsformål og vil bli vist for første gang på Eurosatory i Paris nå i juni.

Mens storebror veier cirka syv kilo, vil denne nye modellen bli betydelig lettere, rundt en kilo. For øvrig vil den inneholde stort sett samme funksjonalitet.

– Dermed har vi en MRR-familie som vi kan gå ut med og tilby internasjonalt. Totalmarkedet for disse radioene beløper seg til mange milliarder kroner, sier markedssjef Jarl N. Johnsen.

Stor kontrakt

Den opprinnelige utviklingskontrakten med Forsvaret beløper seg til totalt 1,7 milliarder kroner for utvikling og levering av 7000 enheter frem til 2005. Forsvaret hadde egentlig opsjon på levering av radioene i 1995, men det har vært betydelige forsinkelser underveis.

– Vi innrømmer gjerne at vi undervurderte kompleksiteten ved å utvikle en radio med de meget ambisiøse spesifikasjonene som Forsvaret la til grunn i 1990. Overgangen fra prototyp til stabil produksjonsmodell tok mye lenger tid enn vi hadde forutsett. Til gjengjeld har vi lagt inn diverse tekniske oppgraderinger underveis – slik at vi i dag kan tilby markedet det ypperste i sitt slag, sier Johnsen.

Det blir hans oppgave å selge produktet inn hos andre land. Og han er forholdsvis optimistisk. Han regner med å ha de første eksportordrene inne i løpet av et års tid.

Radioen har vært testet med gode tilbakemeldinger i flere land, senest ved en Nato-øvelse i Ungarn nylig. Også US Marines har hatt radioen til utprøving. Men alle de store Nato-landene har produsenter av konkurrerende utstyr på hjemmebane. – Det er lite sannsynlig at vi eksempelvis vil finne vår MRR i den franske armè. Hovedmarkedene finner vi i Midt-Østen, Øst-Europa og Asia. Alt eksportsalg foregår i et strategisk samarbeid med Ericsson, sier Johnsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.