Den nederlandske regjeringen har tildelt Vattenfall en kontrakt for å utvikle de to nederlandske havvindparkene, Kust Zuid. De skal bygges innen 2022 og blir dermed de første som skal bygges subsidiefritt.
Vattenfall sier at parkene vil ha en kapasitet på 7-750 MW som vil kunne gi strøm nok til 1-1,5 millioner europeiske hjem.
– Viktig marked for oss
– Dette er fantastiske nyheter for Vattenfall og for Nederland. Det er et viktig marked for oss og dette vil bli vårt andre prosjekt i landet. Det er en stor ære for oss at vi får bidra på dette prosjektet og dermed får være med på prosessen med å endre det nederlandske energisystemet, sier Magnus Hall, direktør i Vattenfall, i en pressemelding.
Vattenfall skal investere 13 milliarder svenske kroner i løpet av året.
Kostnadene for havvind har blitt kraftig redusert de siste årene og produsentene varsler stadig større turbiner på markedet.
I 2017 så man en nedgang i investeringer på 19 prosent sammenlignet med 2016. For de pengene har investorene imidlertid fått flere gigawatt tilbake. Fordi økningen nye installasjoner kom på 20 prosent.
Nullstøtte betyr at vindparkene vil måtte selge elektrisiteten på markedet i stedet for å være garantert en viss pris, slik som løsningen er for Statoils Hywind Skottland.
- Verdens største: Planlegger turbin som er to ganger så høy som Oslo Plaza
De tyske nullstøtte-parkene kommer først senere
I fjor vant de første subsidiefrie havvind-utbyggingene auksjoner i Tyskland. Det var en milepæl da de kom. Men de prosjektene vil ikke bygges ut før i 2024-5. Og dermed blir de nederlandske vindparkene først.
Den nederlandske regjeringen tar imidlertid på seg noe av risikoen ved utbyggingen, de er for eksempel villige til å stå for kostnadene ved nettforbindelsen.
– Denne nyheten viser at det er mulig for noen utviklere i noen markeder å gi nullstøttebud, ikke minst hvor regjeringen tar på seg og klarer en del av prosjektrisikoen. I dette tilfellet er det at den nederlandske regjeringen betaler for nettforbindelsen en viktig faktor, sier administrerende direktør Giles Dickson i bransjeorganisasjonen WindEurope i en pressemelding.
- Bygges mest vindkraft: Slår rekorder i hele Europa
Statoil nådde ikke opp
En av de som ga bud på prosjektet og ikke nådde opp var Statoil. I desember uttalte fornybarsjefen Irene Rummelhoff til offshorewind.biz at hun hadde tro på deres tilbud.
– Et viktig element i vårt bud er at vi anvender fremtidsrettede operasjons- og vedlikeholdskonsepter som er særlig egnet for området, sa hun da.
Men bransjeorganisasjonen WindEurope jubler.
– Vindkraft viser igjen og igjen at den kan levere stadig mer kapasitet for mindre penger. Det er nøkkelmeldingen andre regjeringer bør ta fra dette: De bør revidere og øke sine ambisjonen for fornybar kraft, og offshore vind er en fin måte å hjelpe dem med å gjøre dette på.