De nye operasjonsstuene på St. Olavs hospital i Trondheim blir verdens mest avanserte operasjonsstuer. Utstyret som er på vei inn er ikke en gang kommet på markedet.
I de to nye operasjonsstuene som allerede er bygd opp ved St. Olavs Hospital, er mesteparten av utstyret ryddet av veien. Det er bokstavelig talt satt på "mørkloftet".
Fremtidens operasjonsstuer består av to stuer på 60 kvadratmeter hver, plassert på hver sin side av et felles kontrollrom. Den ene operasjonsstuen er utstyrt for kikkhullskirurgi (laproskopisk kirurgi) rettet mot mage/tarm, i den andre blir det operasjon av hjerte- og blodårer (endovasculær kirurgi).
Det er høyt under taket, og over himlingen ligger et nytt rom som skal huse mesteparten av det utstyret som hittil har vært i selve operasjonsstua.
Ledninger og tilførselskabler fra det skjulte utstyret kan hentes ned etter behov. Utstyret kontrolleres ved hjelp av trådløse fjernstyringsenheter som er omgitt av et sterilt overtrekk, slik at legen som opererer selv kan trykke på knappene.
Fantastisk kontrakt
Sony, Olympus og Siemens er hovedleverandørene av det tekniske utstyret.
– Vi har fått en fantastisk kontrakt, opplyser Ronald Mårvik, som er medisinsk faglig leder for operasjonsstua som spesialiserer seg på mage/tarm-operasjoner. Mårvik er en av Europas fremste eksperter på kikkhullskirurgi, og samarbeider nært med teknologene i NTNU/Sintef-miljøet. Det gode teamarbeidet mellom medisinere og teknologer gir resultater, og er nok en årsak til at utstyrsleverandørene er rause.
På begge de to siste europeiske konferansene om laproskopi, har " team Mårvik" fått pris for sine metoder. Den siste prisen fikk de fordi de klarte å kombinere røntgenbilder med kikkhullsteknologi. Dette innebærer at kirurgen kan få opp bilder av vev og organer som ligger bak området man ser gjennom "kikkhullet", og dermed være tryggere på inngrepene som gjøres.
- Den nye operasjonsstua er nesten som et TV-studio, forteller Ronald Mårvik.
Flere mindre skjermer rundt operasjonsbordet, en stor til oversiktsbilder på ene veggen, samt kamera som varierer i størrelse fra et stort i taket til bittesmå som puttes inn i kroppen under operasjoner.
- Som operasjonsstue er den en av verdens mest avanserte – utstyret vi finner her er ikke kommet på markedet en gang, sier Mårvik. Den gode avtalen som er inngått med leverandørene, medfører at utstyret fortløpende blir byttet ut med nyere og mer avansert utstyr. Mot slutten av dette året kommer neste generasjons utstyr på plass. - Vi er Sonys utstillingsvindu i Europa, opplyser Mårvik. - Sjefene fra Japan har vært her, og når vi kommer i gang, vil mange internasjonale delegasjoner komme på besøk.
Forskningen får hovedfokus i de nye operasjonsstuene, og Mårvik viser gjerne fram det avanserte utstyret.
– Se her, high-definition (HD) videokamera. Vi er de første som har det i PAL-versjon. Oppløsningen er fem ganger bedre enn forrige generasjons kamera, og det sier seg selv at vi kan operere mer nøyaktig med dette utstyret. I tillegg er det mulig å justere frekvensen i lyset slik at svulster blir lettere å oppdage.
Optisk fiber ut
Kameraet som Mårvik fører inn i bukhulen på pasienter sitter på enden av en metallstang som kan minne om et grillspyd. – Optisk fiber brukes ikke lenger, mikrochipen som er i kameraet er ikke større enn en millimeter, forklarer Mårvik. Han har "kameraspyd" av forskjellig tykkelse fra 2 mm i diameter opp til 10. – Vi går som regel inn gjennom navlen – det er korteste vei inn, også for meget tykke pasienter. Knøttsmå, trådløse kamera som kan sendes på egen vandring inne i kroppen, er også en mulighet med dagens teknologi.
For å kunne håndtere strømmen av høyoppløselige bilder, er fremtidens operasjonsstuer utstyrt med et nettverk i gigabit-klassen. Sonyopptakerne som lagrer bildestrømmen, koster 750.000 kroner stykket. Videoopptakene fra operasjoner som gjennomføres lagres i seks måneder før de slettes. - Dette er viktig for eventuelt å kunne gå tilbake senere for å se etter feil som kan ha oppstått under operasjonen, forteller Mårvik. - Alle data registreres fortløpende under operasjoner og kan minne litt om ferdsskriveren som de har i fly, sier Mårvik.
Ublodig kirurgi
Han ser ikke bort fra at minst halvparten av operasjonene som skal foretas etter nyåpningen, vil skje med kikkhullskirurgi. Det gir store gevinster i form av bedre gjennomstrømning av pasienter (raskere på bena igjen) og mindre risiko for komplikasjoner i etterkant. Ved at inngrepene skjer inni kroppen uten at den åpnes, reduseres farene for infeksjoner drastisk. Det er også mulig å foreta flere operasjoner i samme rom samtidig.
Førti millioner er investert i de nybygde modulene som utgjør fremtidens operasjonsstuer. Det er et provisorium som må fjernes når høyblokka på sykehusområdet rives i 2010. Hele moduler kan flyttes og innlemmes i andre deler av sykehuset eller flyttes til et annet sykehus i regionen.