Bamble/Rafnes: Med over 350 gjester til stede, innviet næringsminister Børge Brende verdens mest miljøvennlige klorfabrikk på Rafnes.
Brende var meget fornøyd med at Hydro fortsatt investerer i Norge. - At Hydro siden 1999 har investert nær 30 milliarder kroner i norsk fastlandsindustri, viser at Norge fortsatt er et interessant land å investere i, sa han.
Næringministeren la vekt på at det er nødvendindig med omstilling og han roste Hydro for omstillingsviljen og viljen til å tenke nytt. - Det sørger for en levedyktig industri med stor betydning for verdiskapingen i landet. Dette er viktig for folk, for statens inntekter og sørger for velferden, sa Brende
Doblet produksjonen uten økte utslipp
Den nye klorfabrikken er basert på mebranteknologi, som er miljøvennlig. Hydro dobler produksjonen av klor, uten at utslippene av CO 2 øker. En bieffekt er at prosessen produserer lut og hydrogen. - Megden av hydrogen er nok til å forsyne 350.000 kjøretøy med drivstoff i et år, forteller fabrikkdirektør Leif Hellebø. Hydrogenet blir brukt som fyrgass til å skaffe energi på VCM-fabrikken som ligger vegg i vegg med klorfabrikken.
Bedre enn beregnet
Klarsignal for den nye fabrikken ble gitt i mai 2003 etter en planleggingsfase som mer eller mindre hadde strukket seg over 20 år. Fabrikken stod produksjonsklar i mai i år, mer enn to måneder før tiden. Fra fellesferiens slutt har produksjonen gått for full, dvs 130.000 tonn årlig.
- Jeg er stolt av Hydros prosjekt som har klart å levere på kortere tid og til lavere kostnader enn opprinnelig beregnet, sier generaldirektør Eivind Reiten i Hydro.
Investerer 2,5 milliarder
Hydro har et investeringprogram på Rafnes på nær 2,5 milliarder kroner. Den nye klorfabrikken står for 1 milliard, ombygging av den gamle klorfabrikken til ny teknologi, 700 millioner kroner pluss at crackeren på Noretyl skal fornyes og utvides for 750 millioner kroner.
- Vi har ingen umiddelbare planer for videre investeringer på området. Vi konsenterer oss om å få gjennomført de prosjektene vi har vedtatt. Så får vi se hva som er mulig når et eventuelt gassrør til Grenland blir realisert. Vi avventer situasjonen, sier Reiten. Som dermed ikke avviser ytterligere investeringer i nye petrokjemiske anlegg dersom forholdene legges til rette for det med et gassrør med både rikgass og tørrgass til grenlandsområdet.