KAMERA

Verdens største digitalkamera er bygget

Den er fem år forsinket, men nå er endelig LSST-kameraet ferdig bygget. Det skal plasseres på et fjell i Chile.

Her er verdens største digitalkamera, LSST, ferdig bygget i Slac-laboratoriet i California i USA.
Her er verdens største digitalkamera, LSST, ferdig bygget i Slac-laboratoriet i California i USA. Foto: Jacqueline Ramseyer Orrell/Slac
Gunhild HaugnesGunhild HaugnesJournalist
5. apr. 2024 - 10:34

Målet er at det skal hjelpe oss å forstå universet.

Kameraet vil gjøre det mulig for forskere å observere detaljer i universet man tidligere ikke har sett. Forskerne håper at det skal føre til ny innsikt i mørk materie og mørk energi, skriver Ny Teknik.  

Det tre tonn tunge digitalkameraet ble nylig ferdigstilt ved Slac National Accelerator Laboratory i California. Kameraet vil ta et bilde hvert 30. sekund. Samlet skal bildene gi et detaljert kart over den sørlige nattehimmelen hver tredje natt.

Ti år lang film av universet

Prosjektet skal vare i ti år, og resultatet blir da omtrent en ti år lang film av universet.

– Vi skal snart begynne å produsere tidenes beste film og det mest informative kartet over nattehimmelen som noen gang er laget, sier Željko Ivezić, leder for Rubin Observatory Construction, i en pressemelding.

Kameraet er på størrelse med en liten bil og har tre objektiver. Den gir bilder med en oppløsning på 3200 megapiksler.

– Bildene er så detaljerte at kameraet kan gjengi en golfball på rundt 24 kilometers avstand. Disse bildene av milliarder av stjerner og galakser vil hjelpe oss med å avdekke universets hemmeligheter, sier Aaron Roodman, prosjektleder i Slac, i meldingen- 

Digitalkameraet heter fortsatt LSST, men forkortelsen står nå for Legacy Survey of Space and Time.

Studier av Melkeveien

I mai skal kameraet leveres til observatoriet i Chile, skriver The Register. Det ligger på toppen av fjellet Cerro Pachón som er nærmere 3000 meter høyt.

I tillegg til å ta bilder for å studere mørk energi og mørk materie, skal kameraet også brukes til studier av vår egen galakse Melkeveien. Mange av stjernene i Melkeveien er små og svake, men med LSST-kameraet håper forskerne å produsere et mye mer detaljert kart over galaksen.

Prosjektet forventes også å føre til bedre kunnskap om små himmellegemer i vårt eget solsystem. Antall kjente objekter kan øke med en faktor ti, ifølge forskere ved Rubin-observatoriet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.