Crist-verftet i Polen bekrefter overfor Teknisk Ukeblad at de benytter seg av nordkoreanske arbeidere.
Verftet blir svært ofte benyttet av norske selskaper, både for bygging av skrog til skip og til offshoreprosjekter.
Samtidig avviser de på det sterkeste at nordkoreanerne kan omtales som slavearbeidere.
Det har gått to uker med taushet fra verftet siden første gang Teknisk Ukeblad omtalte saken om den nordkoreanske arbeideren som omkom på Crist-verftet i Gdynia.
Hendelsen skjedde under sveising på skroget til det norske skipet Polar Empress.
Det var den tyske avdelingen av mediehuset Vice som først omtalte dødsfallet i en omfattende dokumentarfilm om nordkoreanske tvangsarbeidere i Polen.
– Er i Polen lovlig
Crist varsler nå i en uttalelse til Teknisk Ukeblad at de kommer til å gå til rettslige skritt mot Vice. De mener at påstandene om bruk av tvangsarbeidere er injurierende.
– Vi opererer i henhold til lover og regler fra Polen, EU og internasjonal lovgivning, og respekterer ILOs (International Labor Organization) konvensjon 29 om tvangsarbeid, noe som gjør at vi holder den høyeste standarden innen forretningsetikk med både våre leverandører, partnere og ansatte, heter det i uttalelsen.
Der bekrefter selskapet at de benytter seg av nordkoreansk arbeidskraft, men at de ikke ansetter dem selv. Det pekes på at de samarbeider med Armex, et selskap som ansetter nordkoreanske arbeidere.
– Arbeiderne bor i Polen lovlig, og har alle nødvendige tillatelser og dokumenter fra de nødvendige myndigheter. Armex og arbeidsforholdene til nordkoreanerne er underlagt av det polske arbeidstilsynet, samt Crists helse-, sikkerhets- og brannvernsseksjon, skriver selskapet videre.
Verftet omtaler påstandene i Vices dokumentar som bakvaskelser og mener hele dokumentaren er ærekrenkende. De varsler søksmål.
– Publiseringen av den usanne og ærekrenkende informasjonen har krenket Crist sine interesser. Vi har derfor valgt å gå til rettslige steg for å beskytte oss mot dette, skriver Crist.
– Har alle gyldige tillatelser
Crist viser videre til en uttalelse fra Armex – selskapet som står for innleie av de nordkoreanske arbeiderne. Crist har også sendt denne uttalelsen til Teknisk Ukeblad.
I denne uttalelsen – som er undertegnet av styreleder Cecylia Kowalski – holdes det frem at det ikke er noe problematisk ved bruken av nordkoreanske arbeidere.
– Alle nordkoreanere som jobber i Polen for oss har gyldig visum, arbeidstillatelser, og tillatelser til å bo. Før de starter arbeidet må alle gå igjennom medisinske tester, HMS-trening og sveiseeksamener, heter det blant annet i uttalelsen fra Armex.
Der hevder de at ingen av nordkoreanerne får lavere «godtgjørelser» enn 2800 PLN, noe som tilsvarer like under 6000 norske kroner. Det står ikke spesifisert i uttalelsen om det er snakk om månedslønn eller noe annet.
- Les også: Dødsfallene fortsetter: Samme uke som Solberg besøkte verftet, omkom ytterligere tre arbeidere
Kleven krever fortsatt stans
Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet, var det norske Kleven som satte skrog-kontrakten for Polar Empress til Crist-verftet. Da de, gjennom Teknisk Ukeblad, ble oppmerksomme på Vice-dokumentaren, tok de affære.
Gjennom et møte på ledernivå skal Kleven ha gitt Crist klar beskjed om at bruken av nordkoreanske arbeidere må opphøre umiddelbart.
– Kravet er absolutt, sier Klevens kommunikasjonsdirektør Ellen C. Kvalsund til Teknisk Ukeblad.
Selskapet bekrefter også dødsfallet som blir omtalt i Vice-dokumentaren. Etter hva Kleven vet om var den omkomne arbeideren nordkoreaner.
– Det er den informasjonen vi har fått og vi har ingen grunn til å betvile det, sier Kvalsund.
– Får ikke nok mat
Påstandene fra Crist om nordkoreanernes gode arbeidsvilkår i Polen er en stor kontrast til hvordan den internasjonale arbeidsorganisasjonen International Labour Organization omtaler nordkoreanske arbeideres forhold når de arbeider i utlandet.
De skriver i et notat at nordkoreanske arbeidere i utlandet opplever en rekke problematiske forhold ved arbeidssituasjonene.
Blant annet nevnes det at arbeiderne ikke kjenner til detaljene i arbeidskontraktene, at de nederst på rangstigen må ta de farligste jobbene og at arbeidere tjener mellom 120 og 150 dollar i måneden. Det tilsvarer i beste fall litt over en tusenlapp.
– Arbeiderne tvinges til å jobbe opp i 20 timer om dagen, kun med en eller to dagers hvile i måneden. I noen tilfeller, dersom de ikke oppfyller dette, får de ikke betalt. Ofte blir heller ikke ulykker rapportert til lokale myndigheter, heter det.
ILO skriver også at arbeiderne får for lite mat, og at bevegelsesfriheten er svært begrenset. Dette omtaler også Vice i sin dokumentarfilm.
– Arbeiderne er under konstant overvåkning av sikkerhetspersonell fra Nord-Korea som passer på at de etterkommer Nord-Koreas regler. De får heller ikke lov til å dra tilbake til hjemlandet under arbeidsoppholdet, ifølge ILO.
Den tyske avdelingen av Vice som har laget den omtalte dokumentaren, sier til Teknisk Ukeblad at filmen står støtt.
– Vi er ikke overrasket over at temaet har blitt feid under teppet av Crist. Resultatene av researchen vår er veldig tydelig i dokumentaren. Tydeligvis har ikke dette noen effekt på Crist sine holdninger, sier produsent Sebastian Weis.
De ser nå frem til at tematikken blir tatt opp på et høyere nivå.
– Det er flott at temaet nå skal diskuteres i EU-parlamentet. Det er på den agendaen temaet hører hjemme, sier Weis.