OLJE OG GASS

Verftet i Sør-Korea somler: Storutbygging i Nordsjøen blir utsatt

– Ikke bra for norsk sokkel at prosjektet blir forsinket.

Forsinkelser ved Samsung Heavy Industries' verft på Geoje Island i Sør-Korea utsetter produksjonsstarten på Martin Linge-feltet.
Forsinkelser ved Samsung Heavy Industries' verft på Geoje Island i Sør-Korea utsetter produksjonsstarten på Martin Linge-feltet. Bilde: Roald Ramsdal
23. sep. 2015 - 14:11
Vis mer

I dag kom meldingen om at Total utsetter produksjonsstarten på Martin Linge-feltet i Nordsjøen. Den opprinnelige planen var å starte opp i slutten av 2016, men den fristen rekker man altså ikke.

– Sammen med partnerne våre har vi en ny plan om oppstart i januar 2018, altså ett år senere enn opprinnelig planlagt, sier kommunikasjonssjef Leif-Harald Halvorsen i Total E&P Norge til Teknisk Ukeblad.

I Nordsjøen er allerede stålunderstellet til plattformen på plass, men det som skal stå på toppen er forsinket.

1 uke overtid i Nordsjøen: 1 uke overtid i Nordsjøen: 82.362 kroner

Rekker ikke løftevindu

Allerede i mars skrev Teknisk Ukeblad at det gikk mot utsettelser på prosjektet. Én av hovedgrunnene var Martin Linge har allerede gått på milliardsmell. Nå går det mot nye Korea-utsettelser som bygges ved Samsung Heavy Industries i Sør-Korea.

Problemene gjør at Total ikke rekker det såkalte løftevinduet i 2016, altså i sommerhalvåret mellom mai og september.

– Vi har hatt lavere fremdrift på detaljprosjekteringen og byggestart av topside-modulene på verftet i Sør-Korea, som har en direkte innvirkning på ferdigstillingen og oppstarten av feltet, sier Halvorsen.

– Man kan ikke gjøre så store løft på høsten eller vinteren, så nå har har vi forhandlet frem nye avtaler for løftefartøy og flotell, sier han.

Ut med norsk, inn med svensk: Statoil dropper kjente norske matvarer for å spare penger

Kostnadssprekk

Total beskrev også problemene i årsrapporten for 2014.

Ingeniørarbeidet hos Technip var forsinket, som igjen forsinket konstruksjonen av plattformdekksmodulene i Korea, skrev selskapet.

Det er et konsortium bestående av Technip og Samsung Heavy Industries som har kontrakten på topside-modulene.

I fjor ble det også kjent at prosjektet sprakk på kostnader.

I statsbudsjettet for 2015 som ble lagt frem i fjor høst kom det frem at det opprinnelig kostnadsanslaget var om lag 27 milliarder kroner, mens prosjektet da ble antatt å koste 30,5 milliarder kroner. Nytt anslag kommer i 2016-budsjettet neste måned.

Storinvestor: Storinvestor: – Oljeingeniørene har vært overbetalt

Ikke overrasket

Runar Rugtvedt, bransjeleder for olje og gass i Norsk Industri er skuffet, men ikke overrasket over forsinkelsen.

– Det er leit å høre at prosjektet ikke kommer i drift på tidspunktet som var planlagt. Det er imidlertid ikke overraskende. Nyheten bekrefter at det er krevende å produsere i Asia til norsk sokkel med hensyn til både tid og kostnader, sier han til Teknisk Ukeblad.

– Det er ikke bra for norsk sokkel at et prosjekt blir forsinket. Vi trenger all trenger all den aktiviteten vi kan få nå, sier han.

Fikk dårlig samvittighet: Nå røkter den tidligere plattformsjefen bier

Skal kutte kostnader

I Paros onsdag holdt Total en strategioppdatering for selskapet. Selskapets finansdirektør Patrick de la Chevardiere fortalte at selskapet skal kutte kostnader med rundt 15 prosent neste år på grunn av de vanskelige tidene i oljebransjen.

Kommunikasjonssjef Halvorsen avviser at det er disse kuttene som skyver på Martin Linge-oppstarten.

– Mange medier har satt utsettelsen i sammenheng med kostnadskuttene i selskapet. Det er feil. Vi har hatt en tidsplan som vi har hatt behov for å revidere, sier han.

– Hva betyr utsettelsen for økonomien i prosjektet?

– Jeg kan ikke kommentere kostnadsbildet, men vi legger vekt på å ha god kostnadskontroll. Vi vil ikke skynde på for å rekke løftevinduet, men heller fullføre modulene på verfet. Vi vil ikke ha flere arbeidstimer offshore enn nødvendig etter at de er installert på feltet, sier han.

Bli med inn: Slik bor offshorearbeiderne på Norges største boligrigg

Totals nye plan er å starte opp produksjonen på Martin Linge-feltet i Nordsjøen januar 2018.
Totals nye plan er å starte opp produksjonen på Martin Linge-feltet i Nordsjøen januar 2018.

Forventet utsettelse

Analytiker Per Magnus Nysveen sier til Teknisk Ukeblad at utsettelsen ikke er overraskende.

– Vi hadde forventet en utsettelse, så vi ser ikke på det som veldig oppsiktsvekkende at Martin Linge ikke kommer i produksjon før litt ut i 2018. Men vi tror ikke det blir en større utsettelse enn det, sier han.

– Hvorfor det?

– Det er vel brukt noe sånn som to milliarder dollar her, så når det gjelder utbyggingskostnadene tror jeg de stort sett er avtalt og kommitert. Det er også gjort mye på feltet allerede som gjør at det ikke blir en lang oppstartsfase når man skal sette i gang produksjonen, sier han.

Har jobbet med teknologien i 10 år: Har jobbet med teknologien i 10 år - nå lykkes endelig gründerne

Mye er på plass

Kommunikasjonssjef Halvorsen bekrefter at mye av arbeidet på feltet allerede er gjort.

Han forteller blant annet at understellet på plass og at man er i gang med boringen av seks produksjonsbrønner. I tillegg er gassledningen til St. Fergus og strømledningen som skal forsyne plattformen med strøm allerede lagt.

– Er dere skuffet over at dere må utsette?

– Det viktigste er for oss er å få sluttført prosjektet på en god måte, slik at det kan forsyne ny olje og gass til markedet. Dette representerer et stort skritt for Total som operatør, så jeg vil ikke trekke inn noen skuffelse i dette, sier han.

Les også: I dag har de åtte måneder fri i året. Det kan det bli slutt på  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.