Styrte maskiner brukes i mange bransjer og automatisering og roboter er viktige virkemidler for at produksjon i Norge kan være levedyktig.
Innen robotikk er det en rivende utvikling og ikke bare innen produksjon; roboter tas nå i bruk på mange områder som f.eks. undervisning og omsorg.
Samarbeid
Høgskolen i Bergen, Bergen tekniske fagskole og Kompetansesenteret for CNC og robot ved Osterøy vidaregåande skule har nå startet et aktivt samarbeid. HiB vil tilby en bachelor/ingeniørutdanning i CNC og robot fra høsten 2016 og fagskolen tilsvarende en fagteknikerutdanning også fra høsten 2016. På sikt arbeider HiB for å tilby en master/sivilingeniørutdanning. Kompetansesenteret som allerede tilbyr CNC og robot på vg1 og vg2-nivå vil utvikle og tilby utdanning for arbeidslivet.
Initiativet er tatt i industrimiljøet på Osterøy. Osterfjord Næringssamarbeid er prosjektansvarlig. Deltakere i Osterfjord Næringssamarbeid er Modalen kommune, Vaksdal Næringsselskap AS og Industrikonsulenten på Osterøy/Osterøy Industrilag som også har sekretariatet.
Les også: NTNU-jubileum for kybernetikere
Mangel på kompetanse
Bjørn Øvsthus, administrerende direktør i Mjøl metallvarefabrikk og medlem i styringsgruppen for CNC og robot bekrefter at industrien har et økende behov for kompetanse om automatisering, hele veien fra operatører til sivilingeniører.
– Det blir mer og mer prekært hvert år. Utstyret kan ikke sammenlignes med det vi hadde for 10 år siden, det blir mer og mer komplekst.
Øvsthus mener det er en reell mangel på kompetanse i automatisering i industri over hele landet.
– Men behovene varierer noe. For oss er det viktig å ha operatører med god prosessforståelse. Vi trenger maskinarbeidere som i tillegg behersker automatisering, sier Øvsthus.
Les også: Målefeilene som gjentas
Støtte fra Innovasjon Norge
Innovasjon Norge bidrar med 3 mill kr fra sitt program Kompetanseutvikling i regionale næringsmiljøer. Hordaland fylkeskommune er aktiv bidragsyter både gjennom verkstedsfasiliteter ved Kompetansesenteret, gjennom en instruktør finansiert ved Opplæringsavdelingen og gjennom direkte tilskudd på kr 250.000. Regionalt næringsfond for Osterfjord bidrar med kr 250.00. HiB og fagskolen legger inn betydelig egeninnsats. Næringslivet trekkes aktivt med i utviklingen av undervisningstilbudene og bidrar med egeninnsats og allerede før oppstart har 6 Osterøybedrifter gitt tilsagn om sponsormidler på kr 100.000 av de kr 300.000 som trengs for å få budsjettet til å gå opp.
En bredt sammensatt referansegruppe trekker i trådene og prosjekt styres av en styringsgruppe på 5 medlemmer. Lars Mjøs, Industrikonsulenten på Osterøy, er prosjektleder godt assistert av Trygve Trohaug ved Kompetansesenteret for CNC og robot. 2 prosessamlinger med representanter fra både næringsliv og undervisningstilbyderene gir viktige innspill til prosessen og grunnlag for å organisere og videreutvikle CNC- og robotklyngen i Hordaland.