BLOG

VGs iPhone-test og problemene med den

VG publiserte i går en test hvor de kom frem til at de ikke klarte å finne problemer med antennen til iPhone 4. Det hadde ikke vi heller klart, dersom vi gjorde samme test som avisen.Vi har sett nærmere på hva avisen faktisk har testet.

Marius ValleMarius ValleJournalist
30. juli 2010 - 03:31

VG friskmelder antennen i iPhone 4. Det gjør de etter å ha tatt med en iPhone 4, iPhone 3GS, Nokia E71 og HTC Wildfire til et sted med svært dårlig dekning og sjekket om telefonene mister signalet om du holder hele hånda rundt dem.

Dette er forsåvidt en grei test, da den kan vise hva som skjer når du blokkerer signalet med hånda. Men testen adresserer ikke problemet med iPhone 4 sin antenne i det hele tatt. Problemet har nemlig aldri vært at iPhone 4 har dårligere signalmottak generelt i forhold til andre telefoner.

Snarere tvert i mot. Antennedesignen på iPhone 4 er nemlig ganske så genial, i alle fall i utgangspunktet.

Den har imidlertid et problem som ingen andre telefoner på markedet har. For å forstå hvordan det hele henger sammen må vi vite litt om hvordan radiobølger fungerer.

Blokkering av radiobølger

Radiobølger lar seg stoppe av gjenstander. Om du bygger deg et hus av metall vil du ha store problemer med å få mobildekning eller FM-radio, siden radiosignaler lett stoppes av metall. I et trehus vil ikke dette være et problem, siden radiosignaler lett passerer igjennom tre.

Hånda di fungerer som en sperre for signalene. Om du holder hånda over en mobilantenne vil vevet i hånda absorbre radiosignalet, slik at signalet antennen mottar blir svakere. Signalet som sendes ut av telefonen lider på samme måte.

Dette er enkelt og greit grunnen til at alle telefoner vil få dårligere signal dersom du holder over antennen. Dette inkluderer iPhone 4, Nokia E71, HTC Wildfire og alle andre mobiltelefoner på markedet.

Det som gjør iPhone 4 spesiell

iPhone 4 har faktisk en antennedesign som i utgangspunktet er ganske smart. Antennen ligger i motsetning til på de fleste telefoner på utsiden av dekselet. Dette gjør at telefonens deksel og komponenter ikke blokkerer for radiosignalet. At du legger en finger på antennen skal i utgangspunktet ikke gi noe stort utslag for deknignen.

For å forstå problemet til iPhone 4 må vi se på hvordan en antenne fungerer. Det kan forklares kort (og VELDIG grovt) slik:

Bølgelengde

En hvilken som helst metallbit kan ikke fungere som en antenne for alle radiofrekvenser. En radiofrekvens har en gitt bølgelengde, og antennen som skal sende eller motta på frekvensen må tilsvare bølgelengden.

For eksempel har GSM 900 en bølgelengde på omtrent 32 cm. 3G-nettet sender på 2100 MHz og har en bøgelgende på 14 cm. Men det er åpenbart at mobiltelefoner ikke kan ha antenner som er 32 eller 14 cm lange.

Det man i stedet bruker er antenner som er fraksjoner av bølgelengden, og kalles for eksempel kvartbølgeantenne eller halvbølgeantenne. Vi skal ikke gå inn på dette, men det viktige i denne sammenhengen er at antennen må være innenfor en viss størrelse for å fungere med gitte frekvenser.

Riktig lengde er vesentlig

Dersom antennen er lenger eller kortere enn frekvensen du forsøker å motta eller sende vil det som oftest gi et dårlig resultat. Unntaket er dersom signalet du forsøker å motta er veldig sterkt.

Dette kan du se i praksis dersom du forsøker å motta vanlig FM-radio. I en by vil signalet være sterkt, og det spiller ingen rolle om du har en lang eller kort antenne koblet til. På en fjelltopp langt unna nærmeste radiosender må du gjerne ha en lang antenne for å få et godt signal.

iPhone 4 har en metallramme som fungerer som antenner på utsiden. Den er delt opp i antenne for mobilnettet, og en antenne for GPS, Wi-fi og Bluetooth. Grunnen til at man må ha forskjellige antenner er teknologiene fungerer på forskjellig frekvens og dermed ikke har samme bølgelengde.

En finger forbinder to antenner

Problemene til iPhone 4 oppstår når du legger en finger på begge antennene ved å trykke der hvor de to er delt. Dette er nedre venstre side av telefonen. Hudoverflaten på fingeren din vil da fungere som en elektrisk leder, og dersom du er svett på fingeren vil du lede bedre.

Det som i praksis skjer er at de to antennene på iPhone 4 forbindes. Da blir antennen lenger, og egenskapene til antennen forandres. En lenger antenne fungerer ikke like godt på frekvensene til mobilnettet.

Tester gjort av blant andre Consumer Reports, Engadget og Anandtech viser at signalet faller vesentlig når en finger forbinder de to antennene. Dette problemet er det kun iPhone 4 som har.

På andre telefoner er antennen plassert bak telefonens deksel, slik at du ikke vil kunne endre antennes egenskaper direkte slik du kan på iPhone.

Er du et sted med svært godt signal vil du sannsynligvis ikke merke store problemer med iPhone 4. Da er nemlig signalet fra mobilnettet såpass sterkt at antennes lengde ikke er like kritisk som steder hvor signalet ikke er like godt. Det er først når dekningen i utgangspunktet ikke er veldig god at du kan oppleve at samtaler og internettforbindelse brytes.

Teip, etui, "bumper"

Grunnen til at iPhone 4 sitt spesielle antenneproblem forsvinner ved å klistre over en teipbit, sette på "bumper" eller ha telefonen i et eget etui er enkel. Du lager ingen forbindelse mellom antennene med fingeren din. 

Et annet moment er at det er litt mer luft mellom fingeren din eller hånda di og selve antennen, slik at signalet ikke hindres like mye som når du er i direkte kontakt med antennen. 

Dekning

En annen ting som er viktig er bruken av begrepet “prikker” eller “streker” når man snakker om dekning på en mobiltelefon.

Dette er ikke en sammenlignbar skala mellom telefonmodeller. Hvor mange streker som vises ved en gitt signalstyrke er opp til produsenten å bestemme. Signalstyrke måles i dBm, og hvor mange dBm strekene representerer er forskjellig fra telefon til telefon.

Så selv om iPhone 4 har fått en programvareoppdatering som gjør at du ikke mister like mange streker når du holder fingrene over antenne er det bare hvordan telefonen indikerer dekningen som er endret. Signaltapet er nøyaktig det samme som før.

 Anandtech har testet ut dette »

Problemet med VGs friskmelding

Norges størst nettavis har altså utført følgende tester:

* Vil du miste signalet dersom du blokkerer antennene på telefoner under særdeles dårlige dekningsforhold? (absorbsjon)

og

* Hvordan fungerer iPhone 4 under særdeles dårlige dekningsforhold?

Dette er i utgangspunktet helt greie tester. Men ingen av dem tar for seg kritikken som har vært fremsatt mot iPhone 4 og svakhetene i dens antennedesign.

Kritikken har aldri vært at iPhone 4 generelt har dårligere dekning enn andre telefoner, eller at den får dårligere signal dersom du "holder rundt telefonen med et fast grep" som avisen skriver.

Sakens kjerne er at det er nok å holde en finger mellom de to antennene på utsiden for å skape et markant fall i signalet.

Det er helt riktig at alle telefoner vil få dårligere mottak om du holder en hånd over antennen. Men det er ingen andre telefoner på markedet som har antennen på utsiden, og derfor ingen andre telefoner hvor du kan endre antennens egenskaper ved å holde en finger over den.

Å friskmelde iPhone 4 på bakgrunn av de utførte testene blir derfor feil.

Vil du vite mer om dette?

Wired.com forklarer iPhone 4-problemet i en utfyllende artikkel

Anandtech har undersøkt forskjellene etter iPhone 4 ble oppdatert

Tidbits tar for seg teknikken bak antennedesign og hva fingeren din har med dette å gjøre

Saken oppsummert hos Techpp.com, med mer informasjon om antennedesignen

Denne blogginnlegget er skrevet av Marius Valle.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.