IT

VHF kan brukes til mye mer enn nødrop

Nå kan du ta sertifikatet på nett.

Telenor Maritim Radio tilbyr nå eksamen og kjøp av brukerlisens for Maritim VHF på sine nettsider.
Telenor Maritim Radio tilbyr nå eksamen og kjøp av brukerlisens for Maritim VHF på sine nettsider. Bilde: Colourbox
16. apr. 2014 - 19:53
Vis mer

Nå kan du ta eksamen for maritimt SRC/VHF-sertifikat uten å forlate huset. Telenor Maritim Radio tilbyr nå eksamen og kjøp av brukerlisens på sine nettsider.

– Tidligere måtte eksamenskandidaten møte fysisk opp på en av Telenor Maritim Radio sine lokasjoner eller hos enkelte forhandlere. Nå kan du gjøre det hjemmefra, sier fagansvarlig Geir Vareberg til Teknisk Ukeblad.

Hver år tar 4-5000 personer VHF-sertifikatet, men nå som sertifikatene er lettere tilgjengelige, regner Telenor med at tallet vil øke.

Les også: Ny tjeneste gir mer oppdaterte sjøkart

Ikke bare til nødbruk

I tillegg har Telenor laget en gratis VHF-simulator, hvor man kan øve seg på bruk. Netteksamen koster 715 kroner, og man har to sjanser på å svare riktig innenfor 24 timer.

– Du bør ha noen forkunnskaper før du tar eksamen, og et kurs er nok det beste. Men man kan også gjøre et selvstudium, for eksempel ved å lese boka "Mayday", eller en annen pensumbok om VHF.

Vareberg oppfordrer folk til å bruke VHF mye, og sier det er viktig at folk forstår at  VHF ikke bare er til nødbruk.

– Tradisjonellt sett så har det ofte blitt sagt at man ikke skal bruke VHF med mindre man er i nød. Tidligere var ikke mobiltelefon utbredt, og folk brukte VHF til mye rart. Den tiden er forbi for lengst, og vi oppfordrer til jevnlig bruk.

Les også: Gratis sjøkart på mobilen

Geir Vareberg i Telenor forteller at VHF-en kan brukes til å ringe gratis til fast- og mobiltelefoner i Norge, eller få legehjelp.
Geir Vareberg i Telenor forteller at VHF-en kan brukes til å ringe gratis til fast- og mobiltelefoner i Norge, eller få legehjelp.

Kan gi falsk trygghet

Den aller viktigste funksjonen på en moderne VHF er ganske enkel å huske: "Distress"-knappen.

– Det eneste du behøver å gjøre, er å trykke på en nødknapp og din identitet og posisjon blir sendt til kystradioen, samt til omkringliggende fartøyer. VHF-radio gjør at nærmeste fartøy som har radio vil høre meldingen din og komme til unnsetning, sier Vareberg.

Men det lønner seg å benytte seg av VHF i det daglige også, ifølge Vareberg,

– Jevnlig kontakt med kystradiostasjonene forebygger ulykker. Bruker man VHF jevnlig er det dessuten større sannsynlighet for at den også brukes i nød. Hvis man ikke vet om radioen virker og aldri har brukt den, kan den gi en falsk trygghet.

VHF-radioen kan brukes hjelp og assistanse i alle situasjoner hvor du føler deg utrygg, feil ved båten, eller behov for mannskap. På kystradiostasjonenes arbeidskanaler kan man dessuten høre værmelding hver tredje time.

Les også: Denne påhengeren har 557 hestekrefter

Gratis legehjelp og blåskjellvarsel

Radioen kan brukes til å holde kontakt med venner og kjente til sjøs. Kystradiostasjonene hjelper dessuten til med det meste, så fremt viktigere ting ikke må prioriteres.

Gjennom Kystradioen kan man ringe gratis fra VHF til fast- og mobiltelefoner i Norge. Kystradioen kan også sette deg i direkte kontakt med leger som er spesialtrenet i å yte bistand til folk på sjøen.

– Medico-tjenesten, som har base i Bergen, har flere tusen saker i året. De er veldig godt trent på medisinsk assistanse over radio, sier Vareberg.

Du kan til og med be om blåskjellvarsel eller badetemperatur for området du er i, eller hva kinoprogrammet er i byen du kommer, forteller Vareberg.

– Vi er veldig opptatt av at folk skal ha en god brukeropplevelse, og vet at den kan brukes både til dagligdagse til alvorlige ting. Man må ikke kvie seg fror å bruke radioen, sier Vareberg.

Les også:

 Skal sikre kysten med sensorer

– Høsten 2008 var det som om noen slo av en bryter

Her er Kystverkets nye øyne

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.