BYGG

Icopal bytter navn: – Vi fornyer hele innstillingen vår

Fra i dag skal vi ikke snakke om Icopal lenger, men om BMI.

I-en i navnet tilhører Icopal: Braas Monier Icopal Group. Selskapet skal profileres over hele Europa som BMI, sier Håkan Magnusson og Jørn Davidsen i BMI Norge.
I-en i navnet tilhører Icopal: Braas Monier Icopal Group. Selskapet skal profileres over hele Europa som BMI, sier Håkan Magnusson og Jørn Davidsen i BMI Norge. Foto: Andreas Thue / BMI Group Norge
Knut BjørheimKnut BjørheimJournalist
11. des. 2018 - 11:06

Og, nei, det har ingenting med body mass index å gjøre.

I 2016 ble Norges største tak-leverandør, Icopal, og vår største taksteinfabrikk, Zanda, kjøpt opp av amerikanske Standard Industries. I ett år har 100-åringen Icopal og 40-åringen Zanda eksistert side om side i logoen til det sammenslåtte selskapet. Vel å merke i Norge, hvor de to merkenavnene har lange tradisjoner.

Zanda er egentlig en del av Braas Monier Group, som har hovedsete i Frankfurt. Det nye navnet BMI altså for Braas Monier Icopal.

– Mer enn et navnebytte

– Vi ønsket ikke å forvirre folk ved å bytte navn samtidig med oppkjøpet til Standard Industries i 2016. Men nå er tiden moden, sier Jørn Davidsen, markedssjef i BMI-gruppen, til TU Bygg.

Administrerende direktør Håkan Magnusson er rask til å legge til at Icopal-produktene fortsatt vil hete noe med Icopal, og at takstein fra Zanda fortsatt vil ha Zanda i navnet.

– Det er den europeiske delen av konsernet som endrer navn og logo. Men vi har fått beholde fargene og firkanten fra Icopal-logoen, sier Jørn Davidsen fornøyd.

Dette takbelegget gjør om nox-partikler til ufarlige nitrater. <i>Foto:  BMI</i>
Dette takbelegget gjør om nox-partikler til ufarlige nitrater. Foto:  BMI

Han og Magnusson forlanger å bli trodd på at dette handler om mer enn et navnebytte. At det er et varsel om at selskapet vil bli mer fremtidsrettet og ta både det grønne skiftet og digitaliseringsbølgen innover seg.

Fjerner NOx-partikler

– Vi har fått et eget innovasjonsteam med over 100 ansatte i Europa. Nye løsninger og systemer skal vise hvordan tak kan rense luften, skape energi og inngå i den sirkulære økonomien, sier Magnusson.

Han tar oss med bort til et ett-lags takbelegg som står utstilt på BMIs hovedkontor på Fjellhamar. Mens de andre takbeleggene i samlingen har knust skifer på overflaten, er dette kledd med granulat, det vil si tusenvis av små, kunstig fremstilte korn eller granuler.

– Granulatet er belagt med titandioksyd som renser lufta for NOx-partikler, forklarer Magnusson.

Når UV-stråler fra sola ­treffer taket, aktiviseres prosessen som omgjør NOx til ufarlige nitrater, som skylles vekk ved neste regnfall. Taket har vært på markedet i en årrekke

NOx er nitrogendioksider som dannes ved forbrenning av fossile brensler og kan blant annet føre til luftveissykdommer, sur nedbør og klimagassproblemer. Ifølge deklarasjonen til BMI-produktet Noxite er det beregnet at 5000 kvadratmeter av belegget kan nøytralisere like mye NOx som en gjennomsnittsbil slipper ut på 200.000 kilometer.

Aktive tak

Noe det er kjemisk fritt for i Icopals møterom, er planten sedum og andre løsninger for grønne tak.

– Vi har systemer for det også, for oppbyggingen av grønne tak. Selve sedumen, toppbelegget, får vi fra en av underleverandørene våre, sier Magnusson.

– Dette er helt klart noe vi skal satse på fremover. Grønne tak og aktive tak. I en tid da vi bygger stadig tettere, vil taket bli det nye uteområdet, også på eneboligmarkedet. Vi ser stadig flere funkishus med små hager og flate tak. Når det bygges tett, blir det mye skygge på bakken. Men sola skinner alltid på taket, beskriver Jørn Davidsen.

Vis mer

– Tidligere het det seg at man helst ikke skulle tråkke for mye på taket?

– Det gjelder ikke for våre tak, de er laget for å tåle aktivitet. Men jeg vil anbefale å bruke autoriserte taktekkere. Feil utførelse er skyld i mange lekkasjer, svarer Davidsen.

Det viktige vedlikeholdet

 

Han påpeker at særlig de som vil ha solcellepaneler på taket, bør være ekstra påpasselige med monteringen. Da blir det flere festepunkter og åpninger i belegget.

Vedlikehold er også viktig for å beholde taket tett.

– Taket er alle bygningers viktigste overflate. En lekkasje her vil nesten alltid gi store og kostbare skader. I Norge er vi flinke til å male ytterveggene våre, men vi glemmer ofte taket, mener Davidsen.

– Er det så mye mer å gjøre enn å holde taket rent og sørge for at eventuelle sluk ikke er tette?

– Nei, jevnlig ettersyn er ofte det som skal til. Særlig etter vinteren kan det være lurt å ta en sjekk. Hvis man er litt uforsiktig når man måker taket, for eksempel, kan det fort oppstå skader på belegget, advarer Davidsen.

Ny app på vei

Som et siste eksempel på selskapets fremoverlente holdning, gir han en demonstrasjon av en ny app som er under utvikling – «Hoover». Her kan man ta bilder fra alle sider av et bygg med mobilen, så regner algoritmene i appen ut hvor mye materialer du trenger enten du velger den eller den takløsningen.

Bildet er fra forskning på genredigert steril laks. Nå mener forskerne å ha kommet langt i utviklingen av luseresistent laks.
Les også

Genredigert laks uten lus: – Vi har fått en veldig detaljert forståelse

 

– Du får visualisert hvordan de ulike løsningene vil se ut på akkurat ditt hus eller bygning. Så får du komplett bestillingsliste, priser og leggeanvisninger.

 

Det siste er viktig. Det er ingen håndverkere som husker hvordan alle tak skal legges riktig, selv om de kanskje tror det selv. Det er en kilde til mange monteringsfeil, mener Jørn Davidsen i BMI.

– Hvordan skal dere markedsføre det nye navnet?

– Siden vi ikke har de samme budsjettene som Statoil, er vi nødt til å skifte ut fysiske skilt og sånt gradvis. De fleste forhandlerne og kundene forholder seg uansett til nettsidene våre, så de har vi gitt en kraftig oppussing i anledning navneskiftet, sier markedssjefen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.