T2

Vi fulgte Marit Bjørgen live på TV. I Holmenkollen

Samsungs mobile MiniTV imponerer.

LITEN OG STOR: Fem eller femtifem. Det er spørsmålet. Legg merke til at det er en liten tidsforskjell mellom bildene. MiniTV kodes ut fra den ordinære sendingen og tar litt tid. Derfor ligger sendingen rundt et sekund etter.
LITEN OG STOR: Fem eller femtifem. Det er spørsmålet. Legg merke til at det er en liten tidsforskjell mellom bildene. MiniTV kodes ut fra den ordinære sendingen og tar litt tid. Derfor ligger sendingen rundt et sekund etter. Bilde: Odd Richard Valmot
11. mars 2012 - 17:08

Samsung lanserer snart en ny Android-dings med innebygget digitalradio og MiniTV.

Mange ser på Galaxy S, som det 5-tommers mininettbrettet kalles, som en fjernkontroll.

Samsung har levert det med de dyreste TV-ene sine slik at folk skulle kunne bruke fjernkontroll-appen.

I denne varianten har de bygget inn en mottaker for DAB/DAB+/DMB og en liten uttrekkbar antenne. Kanskje sendt fra himmelen for alle som ikke kan unnvære fotball-EM, OL i London og Tour de France som skal gå av stabelen i sommer?

Vi tok med Galaxy S opp i Holmenkollen hvor vi bivånte at Marit Bjørgen gikk inn til en overlegen seier på tremila. I motsetning til de andre i folkehavet langs løypa var vi hele tilden svært godt informert om ståa. Både med lyd og bilder.

APPER:MiniTV fungerer som en app av mange på Android nettbrettet Galaxy S
Vi tok med Galaxy S opp i Holmenkollen hvor vi bivånte at Marit Bjørgen gikk inn til en overlegen seier på tremila. I motsetning til de andre i folkehavet langs løypa var vi hele tilden svært godt informert om ståa. Både med lyd og bilder. APPER: MiniTV fungerer som en av mange apper på Android-nettbrettet Samsung Galaxy S. orv

Ikke fritt for at mange tittet misunnelig bort på den lille TV-en selv om de fleste nok trodde det var nettsendinger på en mobiltelefon.

MiniTV

MiniTV er det norske navnet på en sendestandard som er blitt veldig populær i Korea, hvor veldig mange ser på TV på toget, T-banen, eller i parken.

Koreanerne har tatt tak i den europeiskutviklede DAB-standarden for radio og videreutviklet den til DMB - Digital Multimedia Broadcasting for blant annet å sende TV.

Derfor er det kanskje ikke så rart at det er koreanske merkene som dominerer markedet for slike mottakere.

Endelig Android

Til nå har markedet vært preget av små og billige apparater, men Galaxy S er den første mottakeren basert på Android.

Det betyr at den kan brukes til alt mulig i tillegg til å se på TV og høre på radio og det er viktig for bruksverdien.

Galaxy S er alt mulig, inklusive kamera både foran og bak, men mangler SIM-kort, så den kan ikke benyttes som telefon.

Derimot kan man ha Skype-videosamtaler om man vil, og laste ned alt som finnes på Android market. Har du en Samsung TV så kan du til og med bruke den som fjernkontroll.

Vi har prøvd en tidlig utgave av Galaxy S og kan fastslå at det ikke er mye galt å si om TV-mottaket rundt om i Oslo hvor vi har testet det innendørs og i bil.

Med antennen uttrukket er det svært lite hakking i bildet. Bildekvaliteten er god, men dette er ikke HD TV.

Bildet har en oppløsning på 384 ganger 224. Det er helt greit på en liten 5 tommers skjerm. Selv teksting blir godt leselig, men ikke noe man vil skalere opp til store skjermer utenom i nødsfall.

DIGITAL RADIO: Samsung Galaxy S er også en DAB/DAB+-radio og kan ta inn alle sendingene som er tilgjengelig. Den har også FM-radio, men den har man ikke lyst til å bruke når skurrfri digitalradio er tilgjengelig.
Bildet har en oppløsning på 384 ganger 224. Det er helt greit på en liten 5 tommers skjerm. Selv teksting blir godt leselig, men ikke noe man vil skalere opp til store skjermer utenom i nødsfall.DIGITAL RADIO: Samsung Galaxy S er også en DAB/DAB+-radio og kan ta inn alle sendingene som er tilgjengelig. Den har også FM-radio, men den har man ikke lyst til å bruke når skurrfri digitalradio er tilgjengelig. Odd Richard Valmot

Imponerende batterilevetid

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Vi har ikke hatt tid til å tappe batteriet helt ut, men så på TV2 nyhetskanalen i en time.

Ved start varslet Android om 70 prosent kapasitet og ved slutt 65 prosent. Riktignok hadde vi skrudd av WiFi og GPS, men lysstyrken var på topp, så resultatet var høyst overraskende.

Vi tviler sterkt på at vi får 20 timer på batteri når vi ser på TV, men kan fastslå at det holder godt til de fleste situasjoner hvor man er borte fra laderen.

Digital radio på kjøpet

En dings med DBM, som Galaxy S, har også DAB og DAB+. De tre er i den samme standardfamilien og det betyr at man har digitalradio i tillegg.

Vi har testet det også.

Mens FM skurrer irriterende når man går rundt og hører fra en mobiltelefon, så er DAB-lyden vidunderlig støyfri.

Og selv om TV-sendingene bare kan sees rundt Oslofjorden så er digitalradionettet mye bedre bygget ut over store deler av landet. I år begynner også en stor utbygging som i løpet av tre somre skal gi en dekning på nivå med P1.

Baksiden av medalje

Ulempen med Galaxy S er selvfølgelig at den ikke kan brukes som telefon.

På den annen side er det ikke så populært å avslutte fotballkampen om noen ringer.

Vi skulle også ønske at vi kunne bruke hodetelefonen som antenne som vi gjør når man hører på FM-radio på mobilen. Det beste ville vært om antennen kunne bygges inn, men det bør vi ikke håpe på.

Frekvensområdet som brukes til DAB/DMB er på rundt 200 MHz. De krever lengre antenner enn de som er innebygget i mobilene og som tar imot høyere frekvenser.

Testsendinger

Sendingene på MiniTV har pågått i tre år i Oslofjordområdet og det er ennå prøvesendinger.

Det er NRK, TV 2 og MTG som samarbeider om prosjektet. Fire av de senderne som er bygget for å kringkaste digital radio er utvidet for å sende MiniTV.

Norges mobil-TV AS – NMTV, som er det felles eide selskapet bak MiniTV har søkt om landsdekkende sendinger i forbindelse med at det digitale radionettet nå skal bygges ut.

Det er ikke så kostbart å legge på to nye multipleksere i sendestasjonene når resten av infrastrukturen står der.

Hvorfor kringkasting?

Hva skal man med et nytt kringkastingsnett når man kan streame TV over mobilnettet, kan man spørre.

Vi prøvde å ta inn NRKs TV-sending på nettet i Holmenkollen, men det eneste vi klart å få opp var et par stillbilder.

Ikke mye tilfredsstillende for folk som prøver å følge med på mobilen. Det er ikke nok ressurser til alle. Når mange brukere kjemper om de samme frekvensene, og hver skal ha noe som er så dataintensivt som en TV-sending, blir det ikke nok kapasitet. Knapt nok til å ringe.

Kringkasting derimot er også en datastrøm, men det er en til alle, og ikke en til en. Dessuten gjør frekvensbåndet på rundt 200 MHz at sendingene dekker et stort areal. Bare fire sendere rundt Oslofjorden gjør at nesten 1,5 millioner mennesker kan ta inn sendingene.

Og det med en samlet sendereffekt på bare 2000 watt!

Interaktivt

I motsetning til andre TV-standarder støtter DMB interaktivitet.

Det betyr at TV-kanalene kan bygge inn en toveiskommunikasjon i sendingen og det testes nå ut med TV3. Da kan brukerne f. eks. stemme ved å klikke i bildet eller hente opp mer informasjon om reklame de er interessert i.

Det er et vell av muligheter, men det krever selvfølgelig en mottaker med en returkanal. I tilfellet med Galaxy S krever det at man er i en WiFi-sone. For at dette skal bli mer effektivt så må DMB komme inn i mobiltelefonene.

Rimelig

Galaxy S vil koste mellom 1990 og 2500 kroner når den kommer på markedet om en måned eller to.

Selv om det ikke er all verden finnes det vesentlig billiger mottakere. Men dette er en Androiddings som betyr at den kan brukes til så veldig mye mer. Dessuten har den en god 5 tommers skjermen og imponerende god lydkvalitet på høyttalerne.

En annen god løsning for de som har iPod/iPad/iPhone er en dongle; IP-100 DMB. Den koster bare 799 kroner og har antennen som en myk løkke festet til donglen.

Les også:

Test av alle de nye mobilene

Slik er nye Apple TV

Små lapper gjør smarttelefonen smartere

Nordmenn sikrer bedre mobilvideo

Slik får du 1000 gratis TV-kanaler

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.