HOUSTON: Det er søndag, dagen før verdens største oljemesse, og solen skinner i Houston.
Allerede klokken 09.00 om morgenen er det godt og varmt, og temperaturen fortsetter å stige utover dagen.
Stavanger-dominans
I lobbyen til hotellet Westin Galleria er det ett språk som dominerer. Norsk. Og enda mer spesifikt: Stavanger-dialekt.
Det er nemlig her brorparten av delegasjonen til Greater Stavanger, en organisasjon som driver med strategisk næringsutvikling på vegne av kommunene på Nord-Jæren og fylkeskommunen, har tilhold.
Og de er i ferd med å gjøre seg klare for teambuilding-tur til Sjømannskirken og en nærliggende ranch.
243 personer fra 100 ulike selskaper deltar i Stavanger-delegasjonen. I tillegg reiser en delegasjon fra Bergen, med omkring 50 deltakere, til Houston.
Selv om messen ikke åpner før mandag, er de aller fleste på plass i Houston, og en del har vært det flere dager allerede. Nettverksbygging er en viktig del av reisen, om ikke den viktigste, for mange av deltakerne.
Les også: Slik vil Helge Lund bygge i fremtiden
Følger med på ny teknologi
Blant delegatene som søndag morgen var klar for teambuilding-tur var Håkon Rugland, daglig leder i Aseon, og Magne Grønnestad, skipper i MarLog AS. De har begge deltatt på OTC fire-fem ganger tiidligere, og vet hva de vil ha ut av reisen.
– Jeg har leverandører som jeg treffer her, og i tillegg er det nyttig å treffe de andre som er i delegasjonen, for å nettverke. Det er nesten sånn at du må ut av landet for å treffe folk som du jobber i samme by som. Her har folk tid til å snakke, og så treffer du dem i godt lag, sier Rugland til Teknisk Ukeblad.
– Og så gjelder det jo å kunne følge med på den nye teknologien som er på markedet, legger han til.
Selskapet hans Aseon spesialiserer seg på antiskliunderlag, og for Rugland er det teknologi og nyheter innen vinterisering som er mest spennenende å følge med på.
For Grønnestad og MarLog er offshore og maritimt stikkord for messebesøket.
– Jeg kommer til å se på det som er av utstyr til skip og rigger, og mye relatert til subsea construction, sier han.
Les også: Dette er verdens fem største oljefelt til havs
– Skaper en god ramme for business
Men de to håper også at turen til Houston skal gi utslag i kroner og øre for selskapene deres.
– Vi håper å tjene masse dollars, spøker Rugland.
– Neida, det er vel mer snakk om en indirekte inntjening, kan du si. Du treffer folk her, og til slutt så blir det business av det, utdyper han.
Grønnestad påpeker at messen åpner dører for å bli kjent med nye folk.
– Og det skaper en god ramme for business, mener han.
– Enda viktigere å delta
Leder for Stavanger-delegasjonen er ordfører Christine Sagen Helgø. Hun mener deltakelsen på den amerikanske oljemessen er spesielt viktig i år.
– Nå når det skjer så mye hjemme, med tanke på økningen i kostnadene på norsk sokkel, noe selskapene kjenner veldig på, så tror jeg det er enda viktigere å få med seg det som skjer i bransjen internasjonalt. Og jeg tror det er viktig at vi kan ta med vår teknologi, våre produkter, til Houston for å vise dem fram for det internasjonale markedet, sier hun til Teknisk Ukeblad.
Også hun trekker fram verdien av å bygge nettverk, ikke minst innad i delegasjonen.
– Det er nesten blitt en innarbeidet tradisjon at OTC er stedet å treffe folk hjemmefra. De blir kjent her, hvor de har tid til å snakke med hverandre, påpeker ordføreren.
Les også: Aker Solutions allierer seg med amerikansk oljekjempe
Energiby-president
Sagen Helgø er i tillegg president i nettverket Verdens energibyer, som består av 19 byer fra hele verden. Mandag leder hun sitt første møte i Houston.
– Det blir spennende, selv om det er mest praktiske avklaringer på planen for dette møtet, sier hun.
Årsmøtet til Verdens energibyer skal holdes senere i år, i dagene før oljemessen ONS arrangeres i Stavanger i august.
– Jeg gleder meg til nettverket skal komme til oss, og jeg får vise dem rundt til bedrifter som Statoil og Aker Solutions. Da blir det nok mer faglige diskusjoner, poengterer hun.
Sagen Helgø understreker at hun synes det er viktig å få fram at de byene som er med i nettverket skal være med og utvikle ny teknologi og sørge for framgang i energiindustriene.
– Og vi må ha gode nettverk for næringslivet, universitetetene, Iris og det offentlige. Det er jo veldig mange av byene som har universitet med petroleumsfag, og da er det viktig at disse kjenner til hverandre og kan utveklse forskning og erfaringer, sier hun.
Deltar for 20. året
En av flere veteraner i delegasjonen er ONS-sjef og tidligere Stavanger-ordfører, Leif Johan Sevland. For han handler messedeltakelsen om å treffe folk.
– Mine forventninger til den kommende uken handler om å ha masse møter, snakke med masse folk og vedlikeholde nettverket mitt. I tillegg så ser vi jo fram mot ONS, ikke bare det i år, men langsiktig mot 2016, og deltakelsen her i Houston bidrar til et enda bedre ONS, sier han til Teknisk Ukeblad.
Sevland er med i delegasjonen for 20. år på rad, og synes det er gledelig å se hvor mye som har skjedd på de to tiårene.
– Det er fantastisk å se hvor mye norske bedrifter har utviklet seg. Det har skjedd enormt mye. Og ikke minst er det jo en fantastisk økning i antall firmaer som reiser hit til Houston, påpeker ONS-sjefen.
Les også: I 2007 skulle de legges ned. Nå tjener de penger på forskningen
Åpner Houston-kontor
Næringsforeningen i Stavanger-regionen benytter anledningen til å foreta en offisiell åpning av sitt første kontor utenfor regionen, nemlig i Houston.
Det ble markert søndag med gjester fra OTC-delegasjonen.
Les også: