– Vi er fornøyde. Jeg føler vi har fått gjennomslag for vårt hovedønske, nemlig å skille obligasjonsproblemet fra egenkapitalen til bankene. Jeg mener også at volumet de har lagt seg på med 50 milliarder kroner som kjernekapital er riktig, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri til Teknisk Ukeblad.
Håper på bank-ja
Han mener pakken vil kunne hjelpe finansmarkedet, men det er ett viktig spørsmål han fortsatt mangler svar på:
– Nå spørs det hvordan bankene reagerer. Oppfatter de kravene staten stiller som rimelige, og aksepterer dem? Staten har ingen maktmidler, så alt som tilbys bankene via finansfondet må bankene selv akseptere. Jeg tror og håper det har vært en dialog her, at regjeringen og bankene har snakket gjennom det på forhånd, slik at dette er en løsning bankene vil si ja til, sier Lier-Hansen.
Vil synes til påske
– Hvor lang tid vil det ta før pakken gir resultater for industrien?
– Vi får håpe stortinget behandler dette så raskt som mulig. Litt tid vil det ta, men kommer nødvendige forskrifter og retningslinjer på plass raskt, vil jeg tro bedriftene kan begynne å se lyset i enden av tunnelen rundt påsketider. I alle fall når det gjelder kredittproblemet, sier Lier-Hansen.
Han mener regjeringen har valgt de løsningene som er relevante, og er glad de har strukket seg så langt som til 100 milliarder kroner:
– Vi har hele tiden sagt vi vil ha en pakke som matcher den danske. Det fikk vi, sier han.
Psykologisk betydning
Forbundsleder Leif Sande i Industri Energi er også positiv:
– Det er et generelt behov for kreditt i industrien, så 100 milliarder bør kunne bidra til at flere får kredittilgang, sier han.
Sande sier den psykologiske betydningen også er viktig:
– At staten stiller opp så mye, og at de på en måte garanterer for at det er muligheter til å få lån, det har stor betydning i seg selv.
– En ubetinget fordel
Administrerende direktør i Boligprodusentenes forening, Per Jæger, kaller regjeringens bankpakke gjennomtenkt:
– Det virker som om de nå kommer med instrumenter som gjør det mulig å fylle på med mer penger senere, uten å lage nye ordninger, sier han.
Jæger sier det virker som om bankene er fornøyde, og mener det vil føre til at flere får lån.
– Når bankene får mer penger, kan det hjelpe både boligkjøpere og selgere. For hver bolig som selges i dag, er det ett byggeprosjekt som stoppes på grunn av manglende finansiering. Nå håper vi kjøperne vil få mellomfinansiering, og boligbyggerne byggelån. At bankene styrkes er en ubetinget fordel for oss, sier han.