DINGSER OG VERKTØY

Vi har testet mobilen med termokamera, lasermåler og luftsensor

Denne tåler seriøs juling og seriøst arbeid.

Ikke helt som andre telefoner: Cat S61, er bygget for røff behandlig. I tillegg har den termokamera. Laser avstandsmåler og luftkvalitetsmåler.
Ikke helt som andre telefoner: Cat S61, er bygget for røff behandlig. I tillegg har den termokamera. Laser avstandsmåler og luftkvalitetsmåler. Foto: Bullitt Group
8. juni 2018 - 19:15

De fleste mobiler i dag gjør nesten utrolig mye med alle sensorene sine. Men det er ikke mange som kan termofotografere, måle avstand og luftkvalitet. Og som attpåtil tåler en veldig kraftig trøkk.

Det gjør nemlig nye Cat S61, etterfølgeren etter modell S60, som vi skrev om i 2016.

Termokamera: Det er lett å se kroppsvarmen fra Tim Shepard som er sjef for programvare i Bullitt Group. <i>Foto:  Odd R. Valmot</i>
Termokamera: Det er lett å se kroppsvarmen fra Tim Shepard som er sjef for programvare i Bullitt Group. Foto:  Odd R. Valmot

For tekniske brukere

Vi snakker selvfølgelig ikke om en vanlig mobiltelefon, selv om den gjør alt det en slik skal gjøre også. Om du er villig til å fire litt på noen av kravene vi setter til toppmodeller.

For å ta det først før vi går inn på alt den kan, som andre ikke er i nærheten av.

Ytelsesmessig er den grei, om du ikke er avhengig av å spille 3D-spill. Da skal du velge noe annet.

De ytelsestestene vi har gjort, indikerer at den har fra halvparten til tredjeparten av ytelsen til den raskeste vi har testet i det siste, som er OnePlus 6.

Den har heller ikke den mest lyssterke skjermen vi har sett. Ikke den største heller, men den er nå på 5,2 tommer, mens forgjengeren hadde en på 4,7. Den er også fått bedre oppløsning med full HD, det vil si 1080 x 1920 piksler i 16:9 format, det er vesentlig bedre enn S60 som bare hadde 720 X 1280 piksler.

  • Les flere saker om mobiltelefoner på digi.no.
To kamera: Svært mange moderne mobiler har to kameraer, men ikke som denne. Det øverste kameraet er et termisk kamera fra Flir. <i>Foto:  Odd R. Valmot</i>
To kamera: Svært mange moderne mobiler har to kameraer, men ikke som denne. Det øverste kameraet er et termisk kamera fra Flir. Foto:  Odd R. Valmot

Greit kamera

Bakkameraet har nå fått respektable 16 MP med autofokus, men det er ikke like hvast som de vi finner i toppmobilene.

Likevel vil nok de fleste finne at det gjør jobben de krever, men er du særdeles opptatt av bildekvalitet så ta heller en titt på Huawei P20, eller toppmodellene fra Samsung og Apple.

Frontkameraet har helt greie 8 MP.

Noe for seg selv

Litt tung og stor er den også med 261 gram, men på grunn av volumet virker den faktisk lett. Du forventer noe som er tyngre. Det at den er stor og tung har selvfølgelig sin forklaring.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Du får mye moro for de 100 grammene ekstra.

Først og fremst ekstra sensorer og en utrolig solid konstruksjon. Vi har slengt den hardt i gulvet mange ganger uten at den får en skramme.

Det ville vi aldri, aldri gjort med en vanlig mobil.

I følge Tim Shepard som presenterte telefonen for oss tester de dem med 26 fall i betonggulv fra 1,8 meter. Med andre ord har overgår den kravene på dette området som settes av Mil 810G, som den også overholder.

Android: Sett forfra ser Cat S61 ut som en mobiltelefon som er laget av ingeniører uten at noen designer har vært med i prosessen. Men det er en grunn til det. <i>Foto:  Bullitt Group</i>
Android: Sett forfra ser Cat S61 ut som en mobiltelefon som er laget av ingeniører uten at noen designer har vært med i prosessen. Men det er en grunn til det. Foto:  Bullitt Group

Telefonen har en bunnsolid støpt og maskinert aluminiumsramme med en gummiert bakside som gjør den veldig behagelig å holde i.

På forsiden finner vi det samme som alle moderne mobiler med respekt for teknologiutvikling har; Gorilla Glass 5.

Men mens andre mobiler klarer seg med 0,2 til 0,3 mm tykt glass for å motstå slag og riper har vi her et frontglass på en hel millimeter. I tillegg er skjermen litt innfelt i ramma som beskytter den ytterligere.

Et resultat er at dette ikke er noen designtelefon. Vi tipper designerne ble jaget ut da ingeniørene tegnet denne.

Alle andre mobilprodusenter forteller mye om hvordan de satser på design. Det nevnte ikke Shepard med et ord.

Vi antar også at markedet for beskyttelsesdeksler til S61 er omtrent på null. Det trengs ikke å pakke inn denne i lær eller plast, noe som stort sett skjuler all den fine designen andre mobiler har.

Støv- og vanntett

Telefonen følger standardene for støv- og vanntetthet som heter IP68 og IP69. Det er det flere som gjør, men denne overgår den jevne hop. Mens andre mobiler ofte klarer å ligge en halvtime på 1,5 meters dyp uten å trekke sitt siste sukk, klarer denne en time på 3 meters dyp.

Med IP69 menes at den også kan spyles med varmtvann. Greit å vite for de som mister telefonen i en betongblander.

Nå kan man spørre om hvor mye bruk det er for å ta med telefonen på tremeteren, men fordi som vil dit er det mulig å ta bilder og video der nede. Den har en egen fysisk kameraknapp og skjermen kan betjenes under vann og med hansker for den saks skyld.

Selv om telefonen er vanntett er det deksler over USB-C lade- og datakontakten og 3,5 mm analogporten. Det er ikke på grunn av vannet, men for å holde støv ute.

Termokamera

Måle temperatur uten termokart. Man trenger ikke å se termokartet for å måle temeraturen. Det holder å definere punter i bildet man vil måle eller følge med på . <i>Foto:  Odd R. Valmot</i>
Måle temperatur uten termokart. Man trenger ikke å se termokartet for å måle temeraturen. Det holder å definere punter i bildet man vil måle eller følge med på . Foto:  Odd R. Valmot
Her var hånden: Legger man hånden på veggen er det lett å se varmesignaturen av den. Når den tas bort kan man fremdeles se hvor den var fordi den har varmet opp veggen. <i>Foto:  Odd R. Valmot</i>
Her var hånden: Legger man hånden på veggen er det lett å se varmesignaturen av den. Når den tas bort kan man fremdeles se hvor den var fordi den har varmet opp veggen. Foto:  Odd R. Valmot

Av alle morsomme ting S61 kan by på er termokameraet kronen på verket. For over det optiske kameraet på baksiden sitter et Flir-termokamera. Et slikt alene vil koste mange tusen, men det er altså integrert i telefonen og gjør mye mer enn et enkeltstående et.

Nytteverdien av et termokamera er stor for mange. I tillegg til at underholdningsverdien er betydelig.

Rullegardin: Det optiske og termiske kameraet samarbeider om å lage så gode bilder som mulig ved at et omriss av det optiske legges over det termiske. Ved å dra fingeren over bildet kan man se det underliggende optiske. <i>Foto:  Odd R. Valmot</i>
Rullegardin: Det optiske og termiske kameraet samarbeider om å lage så gode bilder som mulig ved at et omriss av det optiske legges over det termiske. Ved å dra fingeren over bildet kan man se det underliggende optiske. Foto:  Odd R. Valmot

Dette er en fin måte å finne hvor varmen lekker ut av bygninger. Tar man et termofoto av huset når det er kaldt om vinteren ser man tydelig hvor energien stikker av.

Det kan også være en god ide å ta et termobilde i sikringsskapet. Er det litt dårlig kontakt vil det vises. Det gjelder alle slags elektriske installasjoner og apparater.

For ikke å snakke om å se hvor varmekablene ligger i gulvet om man trenger å bore, eller ta en titt på hvordan betongen når den herder og se hvor varmeutviklingen er høy.

Et slik kamera kan også se mennesker og dyr gjennom røyk og tåke om det skulle trengs.

Stålende: Kollega Tore Stensvold termisk fotografert. (Han ser betydlig bedre ut i det optiske kameraet) <i>Foto:  Odd R. Valmot</i>
Stålende: Kollega Tore Stensvold termisk fotografert. (Han ser betydlig bedre ut i det optiske kameraet) Foto:  Odd R. Valmot

I motsetning til et vanlig termofoto, hvor det kan være vanskelig å se hva det er bilde av, bruker man her omriss som beregnes fra det optiske kameraet for å gjøre termobildet mye mer forståelig.

Termometer

Når man ser på et termofoto vil man også få en måling av temperaturen. Forrige modell kunne måle fra – 20 til +120 grader. I denne utgaven er målområdet økt opp til + 400 grader.

I tillegg er oppløsningen økt fra VGA til HD. Dette er altså neste generasjon termosensor fra Flir.

Når du tar et termobilde bli temperaturskalaen relativ til måleområdet, men det er også mulig å låse den til en fast nedre temperatur. Visse materialoverflater kan bidra til litt unøyaktig på grunn av refleksjon- og strålingsegenskapene.

Temperaturmålingene har en nøyaktighet som skal ligge innenfor tre prosent.

Om man ikke er termisk ekspert selv så støtter telefonen strømming av video fra termokameraet til en som er det.

Bildene lagres på telefonen som såkalte radiometriske jpeg-er. Det betyr at både det termiske bildet og det optiske bildet lagres som to lag.

Det kan ikke leses av et vanlig program for bildebehandling, men et er programmer som kan gjøre det når man flytter dem til en PC. Da kan man senere gå inn i bildet og se hvor varmt det var i ulike områder.

Lommelykt

Alle mobiler i dag kan bruke LED-blitsen som lommelykt. S61 har en spesielt kraftig LED-lampe. 40 prosent kraftigere enn det som er vanlig i følge Shepard.

Vi sammenliknet den med lampen som sitter i Samsung S9+ og han har nok sine ord i god behold. Lyset var intenst.

Dette skal være et verktøy mer enn et leketøy. Følgelig drypper det litt på kameraet også. Blitsen i mørke rom får mer kraft.

Avstand

Måler avstand: Lasermåleren finner avstanden inntil 8 meter bort. <i>Foto:  Odd R. Valmot</i>
Måler avstand: Lasermåleren finner avstanden inntil 8 meter bort. Foto:  Odd R. Valmot
Måler avstand: Lasermålingen viser at det er 73 cm til veggen. Med det som grunnlag i bildet lan man måle inn arealer og linjelengder ved å trekke med fingeren. <i>Foto:  Odd R. Valmot</i>
Måler avstand: Lasermålingen viser at det er 73 cm til veggen. Med det som grunnlag i bildet lan man måle inn arealer og linjelengder ved å trekke med fingeren. Foto:  Odd R. Valmot

Nederst på baksiden finner vi en laser som brukes til å måle avstand. Dette er ikke det samme måleprinsippet vi finner i håndholdte lasermålere.

De bruker såkalt «time of flight» til å måle distansen mye mer nøyaktig. Denne måleren bruker laseren i telefonen til å lyse opp en rød prikk dit man vil måle, og så det det optiske kameraet som observerer den til å beregne hvor langt unna den er.

Det gir en måling, som ikke er på millimeteren, men som skal ligge innenfor et par prosent. Det gir et veldig bra estimat, men ikke nøyaktige nok til krevende oppgaver som å kappe en list.

Men når man først har avstanden, og bildet av for eksempel veggen foran, kan man bruke distansemålingen og flaten som vises i kamerabildet til å beregne arealer og linjer på ved å markere og trekke med fingeren.

Luftkvalitet

Luftkvalitet: Her provoseres VOC-sensoren, av en kilde og slår straks ut til en konsentrasjon av 3214 ppb. Det er dårlig luftkvalitet og ikke bra. På kontoret når dette skrives målte vi 278. Det er moderat. <i>Foto:  Odd R. Valmot</i>
Luftkvalitet: Her provoseres VOC-sensoren, av en kilde og slår straks ut til en konsentrasjon av 3214 ppb. Det er dårlig luftkvalitet og ikke bra. På kontoret når dette skrives målte vi 278. Det er moderat. Foto:  Odd R. Valmot

En annen ny sensor i denne modellen er en luftkvalitetssensor. Den tar en ny luftprøve hvert fjerde sekund og måler såkalt VOC-gasser, flyktige organiske komponenter, som typisk kommer fra bygningsmaterialer og tekstiler som dunster ut slike lite ønskelig stoffer i lang tid.

Er verdiene for høye er det all grunn til å åpne vinduet, eller sette fart på ventilasjonen.

Slike sensorer kommer også med et par andre på kjøpet så man får også temperatur og luftfuktighet med i luftkvalitet-appen.

Big battery

En leser har gjort oss oppmerksom på at selv om batterikapasiteten er nevnt i tekniske data, så er det verd å omtale den i teksten. Det er vi enig i for strøm blir det aldri nok av. S61 har et batteri på hele 4,5 Ah og det er veldig mye. Det har vel å gjøre med at her var det få krav til slank utførelse, og da har det blitt plass til et som til og med banker Huaweis toppmodeller med 0,5 Ah. 

Vis mer

Vanilje Android

Telefonen har helt vanlig Android operativsystem uten noen fiksfakserier fra produsenten.

Slikt var fint før, og trengs nok ennå av mange for å skille seg ut, men nå er det vanlige grensesnittet blitt så bra at det ikke er behov for det lenger.

I tillegg er det mye enklere å få oppgraderinger når det kommer. Denne har Android 8.1 og kan oppgraderes raskt til Android P når det slippes.

Og alt det andre? Ja da. Det er på plass og fungerer godt. Det er det minste man kan forlange av noe som skal kalle seg en smartmobil.

Men denne har så mye mer. Vi må medgi at den har pirret ingeniørsjelen mer enn noe på lang tid.

Prisen på 8990 når den snart kommer i butikkene. Det er både billig og dyr.

Det er dyrt som en mobil, men billig for de som trenger verktøyfunksjonene og ikke minst soliditeten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.