KRAFT

– Vi må bli bedre på alternativ kommunikasjon ved strømbrudd

Øvelse Østlandet, med den fiktive stormen Promotheus, ble avsluttet drøye to timer før tiden onsdag. Årsaken var at beredskapspersonell måtte dra tilbake for å håndtere et potensielt virkelig ekstremvær under oppseiling. Arkivfoto fra Ålesund like før stormen Dagmar: Robert Kleiven/Scanpix.
Øvelse Østlandet, med den fiktive stormen Promotheus, ble avsluttet drøye to timer før tiden onsdag. Årsaken var at beredskapspersonell måtte dra tilbake for å håndtere et potensielt virkelig ekstremvær under oppseiling. Arkivfoto fra Ålesund like før stormen Dagmar: Robert Kleiven/Scanpix. Bilde: Scanpix
6. des. 2013 - 13:44

Så langt har 126.650 strømkunder, det vil si snaut 350.000 personer, vært uten strøm i kortere eller lengre perioder etter at uværet rammet Sør-Norge i går. Det viser ferske tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Uværet som fortsatt preger deler av Sør-Norge markerer slutten på en travel uke for beredskapsansatte i mange selskaper og etater på Østlandet.

Les også: Se hvordan Statnett kan se mulige strømbrudd før de skjer

Ikke godt nok

Denne uken deltok over 1000 personer i NVEs storøvelse, som nettopp testet hvordan etater og selskaper, som eier kritisk infrastruktur, håndterer en krevende krisesituasjon i de mest befolkningstette områdene av landet.

I dag samles flere av de 1000 deltagerne som deltok i Øvelse Østlandet for en foreløpig evaluering. Men NVE-sjefen kan allerede peke ut et av flere områder han mener aktører må bli bedre på.

– Det er veldig krevende å få det store bildet når mobil, fastnett og internett blir borte. Det er kritisk at aktører har alternativ kommunikasjon, som nødnett og satelittelefon. Mobilnettet er fortsatt relativt følsomt. Jeg vil kanskje si at det ikke er godt nok. Her er det åpenbart et forbedringspotensiale, sier Per Sanderud til Teknisk Ukeblad.

– Hadde alle aktørene i øvelsen alternativ kommunikasjon?

– Nei, ikke alle vi ønsket å komme i kontakt med. Da fikk vi ikke kontakt før mobilnettet kom tilbake, sier Sanderund.

Les også: Hunder fant over fem kilo dynamitt ved Statnetts trafostasjon

Avsluttet tidligere

Under Øvelse Østlandet "traff" den fiktive stormen ”Prometheus” Østlandet med orkan styrke. Onsdag ble øvelsen avblåst to timer tidligere enn planlagt på grunn av Meteorologisk institutts varsel om mulig ekstremvær.

– Vi måtte avrunde Øvelse Østlandet to timer tidligere enn planlagt, slik at folk kunne dra tilbake og håndtere det som skjedde i den virkelige verden; uværet som var under oppseiling, sier NVE-direktør Per Sanderud.

Så langt har det virkelige uværet i Sør-Norge forårsaket ødeleggelser flere steder i regionen, blant annet blåst taket av en boligblokk i Stavanger. Uværet ble imidlertid ikke like kraftig som NVE iscenesatte med stormen ”Prometheus".

Les også: – Flere i utkantstrøk bør ha nødaggregat

Bristende demning på Alna

Ekstremværet, som deltagerne måtte håndtere under Øvelse Østlandet, utløste enorme vannmengder, flom, ras, ødelagt infrastruktur og manglende elektroniske kommunikasjonsmuligheter.

Deltagere måtte blant annet håndtere kvikkleireras på Romerike og på Alfaset i Oslo. På Alna stod en demning i fare for å briste og flomme nedover mot fjorden. NVE måtte håndtere et scenarie hvor en NVE-ansatt omkom, samtidig som ekstremværet slo ut strømmen for totale 700 000 strømkunder. Det vil si en situasjon med rundt 1,820 millioner berørte mennesker.

– Under stormen Dagmar var 1,2 millioner mennesker uten strøm. Problemet er særlig ved langvarige utfall. Vi ser at flere installerer mer batterikapasitet til nødstrømsanlegg, men når disse går tomme etter 6-8 timer, kan det bli fare for liv og helse. Det er også en utfordring å få fyllt nødaggregat når dieselageret er tomt, sier Sanderud.

Les også: Slik vil nettselskapene holde nettleia oppe i fremtiden

Måtte jobbe ute

NVE-direktøren opplevde at mange av deltagerne fikk seg en vekker da de skulle håndtere alternativ kommunikasjon da mobilnett og internett var borte.

Selv aktører som hadde anskaffet satelittelefon fikk problemer, fordi de ikke hadde satt seg godt inn i hvordan telefonen virket.

– Den mest vanlige satelittelefonen krever antenne som plasseres utendørs, den er nesten ubrukelig inne. Jeg tror mange fikk en aha-opplevelse når de i stedet for å sitte bak en skjerm måtte ut å jobbe, sier Sanderud.

Les også: Dagmar-rammet kraftselskap får stryk for manglende beredskap

22. juli-effekten

Øvelse Østlandet var den siste øvelsen i en øvelsesserie som NVE satte i gang i 2009, sammen med ekom- og vegsektoren. I de kommende månedene skal aktørene evaluere og lære av øvelsen.

– Jeg sitter ikke med fasiten ennå, men jeg har noen førsteinntrykk. Jeg erfarte en stor iver blant deltagerne etter å øve, og slik var det ikke for 15 år siden. Jeg har trodd at 22. juli-effekten skulle avta, men det merket jeg ikke noe til denne uken. Det er bra, sier Sanderud.

Når det kommer til det reelle uværet i Sør-Norge, er det verste over, ifølge Meteorologisk institutt. Uværet har ikke fått et eget navn, fordi det aldri utviklet seg til ekstremvær.

Disse områdene ble rammet

De 350.000 personene (134 380 strømkunder, red. anm.) som har vært uten strøm i kortere eller lengre periodene er i følgende nettselskaps regioner:

  • BKK (Bergenshalvøens_Kommunale_Kraftselskap): 5000
  • Sunnhordland kraftlag: 50.000
  • Lyse Energi: 500
  • Haugaland: 10.000
  • Agder Energi: 24.000
  • Skagerrak 4000
  • Energiselskapet Buskerud 21.250
  • Hafslund: 15.000
  • Eidsiva Energi: 4.630

Kilde: NVE

Les også:

AMS skal redusere forbruket, men uten skjerm bruker kundene mer strøm

97 enorme vindturbiner på 6 MW settes opp utenfor Tyskland

Kraftselskap øver ikke på terrorangrep  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.