KARRIERE

Vi må helt tilbake til 2014 for å finne lavere ledighetstall for ingeniører

Ny nedgang i mai.

Ikke siden desember 2014 har færre ingeniører vært registrert som arbeidsledige i Navs registre.
Ikke siden desember 2014 har færre ingeniører vært registrert som arbeidsledige i Navs registre. Foto: Ina Steen Andersen
Ina AndersenIna AndersenJournalist
1. juni 2018 - 10:57

Ikke siden kalenderen viste 2014 har det vært registrert færre ledige innen ingeniør- og ikt-fag i Navs registre. Da var det 4027 ledige. Måneden etter, januar 2015, var antallet hoppet opp til over 4800. 

Siden den gang har ledigheten gått betydelig opp, men siden januar i fjor har det vært en jevn nedgang. 

Nedgangen i arbeidsledigheten fortsatte også i mai, og det er nå 4533 ingeniører som står uten jobb. Det er 435 færre enn ved utgangen av april.

Ledigheten nesten halvert

Ledigheten blant ingeniører ligger nå på 1,6 prosent, som er godt under nivået for bare ett år siden, da 2,6 prosent var uten jobb. 

Ingeniør- og ikt-fag er også denne måneden yrkesgruppen med størst nedgang i ledigheten, på 33 prosent. Det innebærer at 2261 flere ingeniører er i jobb ved utgangen av mai i år enn det var for ett år siden. 

Det er særlig blant ingeniører og sivilingeniører
innen petroleum, bergverk og metallurgi at bruttoledigheten har gått ned det siste året.

Toppnivået for ingeniørledigheten ble nådd i januar 2017. 8626 innen ingeniør- og ikt-fag var da uten jobb. Vi nærmer oss med andre nesten en halvering av antallet arbeidsledige ingeniører, med en nedgang på over 4000 ledige siden toppen.

– Markant nedgang

Men selv om utviklingen går rett vei for ingeniør- og ikt-fag, er den likevel et stykke unna nivået før oljekrisen inntraff. For hele arbeidsmarkedet sett under ett er likevel saken en annen. 

Ifølge sesongjusterte tall var 2,3 prosent av arbeidsstyrken ledige i mai. Vi må tilbake til januar 2009 for å finne et like lavt nivå på ledigheten. 

– Etter at ledigheten har holdt seg relativt stabil de siste tre månedene, ser vi nå en markant nedgang. I mai falt ledigheten i de fleste fylker og yrkesgrupper. Vi ser tydelig at trenden med fallende ledighet fortsetter i fylkene og yrkesgruppene som var rammet av nedgangstidene i oljeindustrien, melder arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Antallet nye arbeidssøkere holder seg på et lavt nivå. I mai var det i gjennomsnitt 780 personer som registrerte seg som arbeidssøker hos Nav hver virkedag. Det innebærer at det i løpet av mai hver virkedag var nesten 300 færre som registrerte seg som arbeidssøkere sammenlignet med starten av 2016, da dette tallet var på sitt høyeste.

Færre langtidsledige

Noe som er ekstra gledelig er at ledigheten nå også synker for de langtidsledige. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Blant de helt ledige i mai var det både færre som hadde vært arbeidssøkere i over seks måneder (langtidsledige) og under seks måneder (korttidsledige) sammenlignet med i fjor.

I alt var det 17 prosent færre langtidsledige og 12 prosent færre kortidsledige.

Samtidig er det flere som har gått ledig i to år eller mer enn det var for ett år siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.