STAVANGER: – Selv om det er fanget CO 2 fra gass, er det noe helt annet å fange det fra eksosgasser. Her er utfordringene kjempestore. Det er nesten ikke partialtrykk til stede for å ta ut CO 2 fra eksosgassene. Det betyr at anleggene med dagens teknologi blir gigantiske, sier David Loughman.
Ukjent virkning
Enda mer skeptisk er han til gassene fra crackeren.
– Selv om CO 2-innholdet er forbausende likt et kullkraftverk, inneholder avgassene mange andre komponenter vi ikke kjenner. Vi vet ikke hvordan disse vil påvirke absorbentene (aminene). Vil de forurenses raskt, eller vil de kunne vare lenger? Alt dette er nødvendig å løse før det bygges et storskalaanlegg, sier han.
Medeier i TCM
Norske Shell er med i konsortiet som skal være eiere av European Test Center Mongstad, TCM.
Dette er et selskap som er under etablering.
– Verden trenger mer energi. Det kommer i form av olje, gass og først og fremst kull. Men verden trenger mye mindre CO 2. Derfor må vi finne gode måter å fange og lagre CO 2 på. Som et ansvarlig energiselskap må vi være med på å finne teknologiene som kan bidra til å løse dette, sier Loughman.
Mer gass
Han understreker at CCS må på plass for å møte fremtidens krav til olje, gass og kullindustrien.
– Det viktigste Norge kan gjøre i denne sammenheng på kort sikt er likevel å øke sin gasseksport til Europa. Da vil vi kunne skifte ut flere kullkraftverk og i forhold til energiuttaket halvere CO 2-utslippet, sier Loughman.