KARRIEREARBEIDSLIV

– Vi må vise frem mer enn fjell og fjorder for å kapre talentene

Det er ikke selvsagt at alle vil til Norge, mener Abelia-leder Paul Chaffey.

Å fortelle om fine fjorder og marka er ikke nok for å tiltrekke talenter til Norge, mener konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower Group.
Å fortelle om fine fjorder og marka er ikke nok for å tiltrekke talenter til Norge, mener konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower Group. Bilde: NTB scanpix
17. apr. 2013 - 10:05

– Vi tenker at alle vil komme til Norge og jobbe, at vi har marka og fjorden og så videre. Men vi er dårlige på å fortelle til dem utenfor om hvorfor det er bra å jobbe i Norge. Verden blir mer og mer delt inn i globale arbeidsmarkeder, sier Paul Chaffey om jakten på talentene i nå og i fremtiden.

God balanse

Ifølge han har arbeidsmarkedet blitt mer globalt fordelt og man konkurrer om de beste hodene globalt, ikke bare på et lokalt nivå.

Chaffey sier at vi må gjøre Norge mer attraktivt og fremheve det gode vi har.

– Noe gjør vi godt i Norge, men må vise det frem for arbeidstakere verden over. For eksempel lykkes vi med likestilling og flat ledelsesstruktur, balansen mellom arbeidsliv og fritid og vi er ett av få land som har gratis utdannelse. Mange som har kommet hit reiser ikke tilbake til hjemlandene sine fordi de trives her, sa Chaffey under Alargas Talentdag på BI.

Les også: – Effektivisering kan frigjøre 10000 ingeniører

LITE FREMTIDSRETTET: I Norge snakker man om å bevare kompetanse og arbeidsplasser. I utlandet handler det mest om å skape nye, illustrerer Abelia-leder Paul Chaffey.
LITE FREMTIDSRETTET: I Norge snakker man om å bevare kompetanse og arbeidsplasser. I utlandet handler det mest om å skape nye, illustrerer Abelia-leder Paul Chaffey.

Ikke fjorder og naturen

Den nyeste internasjonale undersøkelsen fra Manpower viser at to av ti norske arbeidsgivere sier at de har problemer med å skaffe rett kompetanse. I fjor lå det samme tallet på en av ti. 34 prosent av internasjonale arbeidsgivere sliter også med å finne kompetansen de trenger.

Til sammen 38 000 arbeidsgivere i 41 land ble spurt.

Konsernsjefen i ManpowerGroup, Maalfrid Brath, sier at det er ikke fjorder og natur som tiltrekker talentene til Norge. Ingeniørlønningene her er heller ikke spesielt høye sammenlignet med andre land.

– Vi må vise potensielle arbeidstakere fra utlandet de mulighetene folk får i Norge. Vi må vise områdene vi er eksperter på, spennende selskaper og forsknings- og utviklingsmiljøer for å tiltrekke flere talenter til Norge, sier Brath.

Gode skoler og ordninger for dem som har med familie spiller også en viktig rolle.

Les også: Slik må en bedrift være for å tiltrekke talenter

Vil ansette trygt

Brath påpeker at norske arbeidsgivere, særlig i ingeniørbransjen, ofte er for treige med å ansette gode og kvalifiserte ingeniører fra utlandet.

– Norske arbeidsgivere vil helst ha ingeniører fra Norge, helst noe trygt og kjent. Det har vi merket når vi presenterer meget dyktige kandidater fra Spania og andre land. Det kan ta lang tid før folk bestemmer seg og ansetter dem.

Hun sier Experis Engineering i Manpower Group kunne ansatt enda flere ingeniører hvis norske selskaper var mer åpne for det.

Hun legger vekt på at i Norge i fremtiden vil ha stor mangel på faglig arbeidskraft, ingeniører og særlig helsepersonell.

Også trendekspertene i InFuture sier i sin siste rapport at hver fjerde arbeidstaker i 2025 må jobbe innenfor helse- og omsorgssektoren for å dekke behovene.

Les også: Disse ingeniørene blir det mest behov for

Konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower.
Konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower.

Norges rykte internasjonalt

Den amerikanske Reputation Institute spurte i 2009 innbyggere i G8-landene om deres inntrykk av 34 land, inkludert Norge.

22000 respondenter svarte på spørsmål blant annet om ansvar, myndigheter og demokrati.

Norge ble rangert som nummer fire i kategorien "ansvarlig deltager i verdenssamfunnet".

Norges demokrati, flott natur og internasjonale ansvar var lagt merke til av deltagere i undersøkelsen.

Men undersøkelsen viste også at nordmenn hadde større og oppblåste tanker om Norge enn det utlendinger har.

Innbyggernes høye tanker om seg selv gjaldt også for Kina, India og USA.

Les også:

– Vi trenger mer punk i arbeidslivet

Disse teknologene er det kjempemangel på

På denne ungdomsskolen er all undervisning rettet mot teknologi  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.