STAVANGER: Det meste var som det pleier å være på Statoils generalforsamling.
For tredje år på rad hadde miljøorganisasjonene Greenpeace og WWF tatt med seg indianere som protesterer mot Statoils oljesandprosjekt i Canada.
Dramatikk på hovedkontoret
Ingenting tydet på at det hadde utspilt seg et drama på Statoils hovedkontor på Forus tidligere på dagen. Verken styreleder Svein Rennemo eller konsernsjef Helge Lund nevnte at kontorene til Statoil hadde blitt ransaket av inspektører fra ESA.
Kommunikasjonsdirektør Jannick Lindbæk jr. opplyser til Teknisk Ukeblad at saken ikke er aktuell for generalforsamlingen.
– Vi har meldt om dette i en børsmelding. Det er ikke en sak for behandling, sier han.
Les også: Eksperter mener staten bør selge seg ut av Statoil
– Alvorlig
I etterkant av generalforsamlingen svarte konsernsjef Helge Lund på spørsmål om den alvorlige saken.
– Vi tar dette med det største alvor. Vi vil sørge for å ha organisasjonen vår og alle dokumentene tilgjengelige. ESA skal få det de trenger så raskt som mulig, sier Helge Lund.
Konsernsjefen understreker at det kun dreier seg om en kontroll, og at det ikke nødvendigvis er en konklusjon.
Ulovlig prissamarbeid
EU-kommisjonen mistenker at flere selskaper har deltatt i konkurransebegrensende avtaler og samordnet opptreden i strid med EØS-avtalen.
Kommisjonen bekreftet at det gjennomføres en uanmeldt kontroll i et EØS-land (Norge), og at det i tillegg gjennomføres inspeksjoner i to EU-land. I tillegg til Statoil er også Shell og BP mistenkt i saken.
«De mulige overtredelsene gjelder Platts' Market-On-Close (MOC) prisvurderingsprosess, som brukes for å rapportere priser særlig for råolje, raffinerte oljeprodukter og biodrivstoff, og kan ha pågått siden 2002», heter det i en pressemelding fra Statoil.