OLJE OG GASS

– Vi vil bidra til å øke oljeutvinningsgraden til 70 prosent

Åpner nasjonalt IOR-senter i Stavanger.

Onsdag åpner det nye nasjonale forskningssenteret for økt oljeutvinning ved Universitetet i Stavanger.
Onsdag åpner det nye nasjonale forskningssenteret for økt oljeutvinning ved Universitetet i Stavanger. Bilde: Alice Katharina Nielsen/UiS
Ina AndersenIna AndersenJournalist
24. mars 2014 - 16:00

Onsdag er det offisiell åpning av det nye nasjonale forskningssenteret for økt oljeutvinning i Stavanger. Olje- og energiminister Tord Lien vil være til stede for å klippe snoren.

Olje- og energidepartementet (OED) meldte i august i fjor at det er besluttet å legge det nye forskningssenteret for økt oljeutvinning til Universitetet i Stavanger.

Senteret skal utvikle kunnskap og teknologi for å øke utvinningsgraden ut over det som ligger i dagens vedtatte planer for drift av feltene.

Les også: Her skal det forskes på økt oljeutvinning

– Vil øke utvinningsgraden til 70 prosent

Det er Universitetet i Stavanger som skal drive det nye IOR-senteret (Improved Oil Recovery), sammen med forskningsinstituttet Iris og Institutt for energiteknikk (IFE).

Ni oljeselskap og to oljeserviceselskap er også tilknyttet senteret, i tillegg til andre nasjonale og internasjonale fagmiljø.

Senterleder Merete Vadla Madland forklarer at IOR-senteret vil forske bredt innenfor feltet for økt oljeutvinning.

– Hovedmålet vårt er å bidra med forskning på økt utvinning, som skal kunne implementeres direkte på felt på norsk sokkel. I dag er gjennomsnittlig utvinningsgrad på 46 posent. Vårt ganske ambisiøse mål er å bidra til å øke snittet opp mot 70 prosent, sier hun til Teknisk Ukeblad.

 

Senterleder Merete Madland.
Senterleder Merete Madland.

Næringen med fra starten

Madland tror tilknytningen til næringslivet i regionen, i tillegg til vitenskaplig kvalitet, er årsaken til at Stavanger vant kampen om det nye forskningssenteret.

Allerede da søknaden ble skrevet var elleve olje- og serviceselskap engasjerte, og det er flere som er i tenkeboksen, som kan komme med i løpet av våren.

– Næringen har vært med i hele prosessen og har tatt eierskap i senteret. Vi er kjent for å ha et godt samarbeid med industrien, og vi har hatt tilgang til reelle problemstllinger som selskapene jobber med. Samarbeidet med dem er noe vi vil videreutvikle, slik at vi dra nytte av erfaringene deres, forklarer senterlederen.

Hun mener blant annet at samarbeidet med næringen vil gjøre lettere å sikre at løsningene de kommer fram til er anvendelige.

– Lang fartstid

UiS og IRIS har lange forskningstradisjoner på økt oljeutvinning. Teamet består av fysikere, kjemikere, geomekanikere, geologer, geokjemikere, matematikere og økonomer.

– UiS har samarbeidet med Iris om IOR-forskning i flere tiår, deriblant på senteret for økt utvinning på Ekofisk, påpeker Madland.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Hun poengterer at det nye senteret vil være tverrfaglig med folk fra flere institutter, og derfor er forankret i Det teknisk naturvitenskaplige fakultetet ved universitetet.

Aktiviteten i senteret vil dekke grunnleggende forskning og utdanning. Forskningen vil studere hva som skjer på mikroskopisk nivå ved injeksjon og prosesser som skjer på større skala. Senteret vil også utvikle metodikk for å veilede hvordan de beste og mest effektive injeksjonsmetodene kan velges for forskjellige felt.

Les også: – Kan øke oljeutvinningen fra 35 til 95 prosent

50 millioner fra OED

Bakgrunnen for senteret er at Åm-utvalget i 2010 presenterte en visjon for at minst mulig olje skal ligge igjen i eksisterende felt. Bare små prosentvise økninger vil gi flere hundre milliarder kroner mer i bruttoinntekter fra Nordsjøen.

OED støtter senteret med 10 millioner kroner i året over fem år. Senteret skal også medfinansieres av næringslivet.

Stavanger vant konkurransen om senteret over blant annet SINTEF Petroleumsforskning i Trondheim og UNI Research i Bergen.

– Høy vitenskaplig kvalitet er et hovedkriterium for tildelingen. Samtidig forutsettes at det nye senteret skal bidra med næringsrettet forskning, forskerutdanning og langsiktig kompetansebygging for økt utvinning på norsk sokkel. Det skal også legges til rette for samarbeid mellom industrien og forskningsmiljøene slik at nye løsninger raskt kan tas i bruk, uttalte OED om det nye forskningssenteret i august.

Senteret har vært i drift siden 1. desember i fjor, og har allerede startet arbeidet med sine første prosjekter.

Les også:

Dette er verdens 11 største oljeselskaper

Oljedirektøren vil pushe oljeselskapene til å utvinne de vanskelige fatene

Her er 26 av de viktigste teknologiene fra oljebransjen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.