BRUER

3D-printing i betong og stål: To bruer nettopp ferdige i Nederland

Endelig er mange års forberedelser og arbeid blitt virkelighet. Og det er i Nederland at de er først ute med verdens to første 3D-printede bruer.

Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
13. nov. 2018 - 09:56

Det har i lang tid vært skrevet og omtalt hvordan 3D-printing vil revolusjonere produksjonsteknologien innenfor mange områder. Nå kan man ved selvsyn oppleve de to første fullskala bruene produsert ved hjelpe av roboter. Og de er i Nederland. 

Lag på lag

I byen Gemert er en åtte meter lang sykkelbru i betong nettopp montert ferdig og tatt i bruk. Brua er 8 meter lang, 3,5 meter bred og 90 cm tykk.

3D-printeren som er brukt sprøyter ut betongen lag på lag, der det samtidig legges inn i stålstreng, eller wire, i hvert lag, og som utgjør armeringen i konstruksjonen. Tre måneder tok det å "printe" ut brua som består av hele 800 lag med sprøytebetong. Det ble printet ut til sammen seks elementer, som så ble satt sammen til en sammenhengende betongbru.

Den unike produksjonsmetoden gjør at utformingen av betongkonstruksjonen kan gjøres annerledes enn ved tradisjonell støp.  Blant annet kan man bruke avrundede hjørner, som tar opp trykk- og strekk-kreftene på en helt annen måte. I tillegg kan det brukes mere hulrom enn man får gjør ved ordinær forskalingstøp.

Resultatet er at 3D-printing av betong gir mindre forbruk av betong, og bidraget til konstruksjonens klimaregnskap blir derfor svært positivt.

Brua er laget i et samarbeid mellom selskapet BAM Infra og Eindhoven University of Technology, og de hevder at den lille brua er så sterk at den kan tåle vekten av 40 lastebiler.

Video fra selskapet MX3Ds framstilling av stålbrua som var klar for fremvising i september i år.

Ny gangbru i stål til Amsterdam

Etter flere års arbeid, og intensiv markedsføring av prosjektet som nå endelig er i mål, har det nederlandske MX3D nå det ferdige produktet med en stålbru laget med såkalt robotisert 3D-printing.

Den 12 meter lange brua skiller fra det meste vi tidligere har sett av bruer. Mens stålkonstruksjoner ofte krever rette rette linjer og vinkler, er det få begrensninger med 3D-produksjon. Brua er produsert ved hjelp av en seks-akslet sveiserobot, som gir helt nye muligheter både i forhold til design og til hvordan de bærende elementene utformes.

Brua var tidligere i høst til grundig sjekk ved et laboratorium for å teste ut konstruksjonens soliditet, før den i slutten av oktober var  utstilt under Dutch Design Week.

Etterhvert skal den spektakulære stålbrua inn i tjeneste som gang- og sykkelbru over en av Amsterdams mange kanaler rett ved byens Red light district. Denne monteringen vil trolig ikke skjer før til neste år, opplyses selskapet MX3D.

LES OGSÅ: Verdens lengste sjøkryssende bru åpnet i Kina 

LES OGSÅ: Nå er arbeidet i gang med Storstrømsbroen i Danmark 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.