Sammen med ordfører Milly Bente Nørsett i Tingvoll skulle samferdselsminister Jon Georg Dale sage veien åpen på lørdag. Det gikk ikke helt knirkefritt.
– Vi bruker sunnmørsmetoden, sa samferdselsministeren og leverte et spark som sørget for at vegen kunne åpne.
Svært etterlengtet nyvei
Og den nye veien har vært dypt savnet i mange år. Vegvesenets prosjektleder Odd Helge Innerdal forklarer: – Riksveg 70 er en del av stamveinettet og forbinder Nordmøre og Trøndelag. Gamleveien var smal og svingete, med dårlig bæreevne og mye telehiv. Den var særlig en utfordring for tungtransporten og for de driftsansvarlige. Det kunne være svært vanskelige forhold i lange perioder om vinteren og våren, forteller han.
Veien var egentlig tenkt å bygges i én, samlet kontrakt. Men prosjektet ble delt i to siden reguleringsplanen var under klagebehandling ved Meisingset.
– Da delte vi opp kontrakten for å komme tidligere i gang. Prosjektet ble delt på Håkkåssaga, for der var det massebalanse, sier Innerdal.
Det startet med at Skogkompaniet hogde skogen som trengtes i 2016. Støytiltak for en del boliger har vært en egen entreprise, som Brødrene Gjeshaug har tatt seg av.
– Det har for det meste dreid seg om å bygge vei på eksisterende trasé, samt å støpe ei bru og tre landbruksunderganger. Det hele har gått veldig bra. Vi var spente på et kvikkleireområde ved Meisingset, men arbeidet gikk i henhold til planene. Og så har vi hatt diverse både rødlistede og svartlistede arter som vi har måtte ta vare på, forteller han.
Smilende trafikanter
Trafikkavviklingen har bydd på egne utfordringer, siden så mye som 70 prosent av arbeidet har foregått langs vei med trafikk på. Trafikken er satt på nyveien parsellvis etter hvert som hovedentreprenør Johs J. Syltern er blitt ferdig.
– Egentlig en A4-jobb med kurant veibygging i terreng og litt tettbebyggelse i starten og slutten. Grunneierne har vært greie og trafikantene har smilt til oss – de visste jo godt hvordan gamleveien var!
Nyveien har fått trafikkstyrte gatelys, med sensorer og en liten radar på hver mast. Når det ikke er trafikk, så dimmer veilyset seg ned til 20 prosent av effekten.
Sideterrenget langs vegen løftet
Det meste av de åtte-ni kilometerne har 8,5 meter bredde med fartsgrense på 80 km/t og sinusfresing under veimerkingen. I de skarpeste kurvene er det montert MC-rekkverk, altså en plastskinne i underkant av rekkverket.
For å redusere viltpåkjørslene er sideterrenget langs veien løftet i flere i områder. Dermed blir hjorten synlig før den kommer ut på vegen.
– Arbeidene er gjennomført med kun mindre uhell, sier Innerdal.
– Vi har tatt litt mer på sidene og utvidet skjæringene for å få masse nok, det lå litt i kortene. Dermed har vi kunnet produsere både forsterkningslag og frostsikring i linja med stein av bra kvalitet. Og det er jo en miljøgevinst også, sier han.
Samarbeidet med entreprenørene har vært bra, med god dialog, god kontroll og god oppfølging.
– Utfordring med åpen vei
– Kvikkleireområdet løste vi på en grei måte. Den største utfordringen med veien har nok vært at den skulle være åpen med et felt hele tiden. Kanskje så mye som 90 prosent av nyveien går i eksisterende trasé, og det betyr at det har vært noe å tenke på hele tiden, forteller Sylterns byggeleder Jo Syrstad.
– Og vi har fått brukt så mye som mellom 70 og 90 prosent av steinen i linja. Samarbeidet har vært bra, og det har vært få skader og ingen personskader på anlegget, sier han.