PROSJEKTER

Tok drøyt to år å regulere og bygge: I dag åpnes 16,3 km firefelts E18 i Telemark

Nye Veiers andre E18-prosjekt åpner for trafikk.

Video: Nye Veier
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
2. des. 2019 - 14:02
Prosjektet har vært ledet av Nye Veiers utbyggingssjef Jørn Rinde. <i>Foto:  Jarle Skoglund</i>
Prosjektet har vært ledet av Nye Veiers utbyggingssjef Jørn Rinde. Foto:  Jarle Skoglund

For Nye Veier er dette det andre, store vegprosjektet som står ferdig. Utbyggingen av E18 gjennom Telemark og Agder-fylkene begynner virkelig å sette spor, og med firefelts motorveger kan denne delen av E18 flyttes fra kategorien høyt ulykkesbelastet til svært trafikksikker veg.

Både yrkessjåfører, lokalbefolkning og ikke minst sommerens hytteturister, som bidrar til at trafikken mangedobles i forhold til snittet som ligger på 13 000, kan alle kan gå fremtiden i møte med visshet om at den stygge ulykkesstatistikken gjennom Bamble endelig er historie.

Vegprosjektet er det første her til lands som er blitt anskaffet etter BVP-metoden. Kontrakten som Nye Veier inngikk med Hæhre Entreprenør 10. mai 2017 var en totalentreprise kontrahert etter BVP-metoden. Det betyr blant annet at partene fikk gjennomdiskutert og vurdert løsningene på prosjektet i forkant av kontraktsigneringen. Og i prinsippet skulle man finne den som var best til å gjennomføre prosjektet og ikke bare basert på pris.

Dagens E18 følger sjøkanten ved Sandvika og skiller byen fra friluftsområdet Kadettangen (t.v.). Det ble ikke bevilget penger til  videre utbygging av E18 Vestkorridoren i ny transportplan.
Les også

Bærumsordfører om E18-utspill: – Mektig provosert

 

27 bruer og konstruksjoner

Vegprosjektet har vært preget av mye fjellsprengning, noe som har gitt mange og høye skjæringer. De høyeste er over 30 meter, og også her har kostnadseffektiv produksjon vært styrende for flere valg.

Rugtvedt-krysset måtte på grunn av utvidelsen av den gamle veien bygges helt om, og alle bruene måtte byttes ut. <i>Foto:  Nye Veier</i>
Rugtvedt-krysset måtte på grunn av utvidelsen av den gamle veien bygges helt om, og alle bruene måtte byttes ut. Foto:  Nye Veier

Med utgangspunkt i fjellets naturlige struktur (foliasjon), har entreprenøren latt det være førende for utformingen av skjæringene. Resultatet er at vinklene varierer litt fra skjæring til skjæring, men grepet har redusert behovet for fjellsikring vesentlig.

Den største underentreprenøren i prosjektet er PNC Norge AS. De har bygget alt av bruer og konstruksjoner, totalt 27 stykker som en totalunderentreprise. Betongkonstruksjoner med bruer og kulverter er en stor og viktig del av dette prosjektet.

Dette prosjektet er omtalt i en større reportase i Våre Veger nr 10. Du kan tegne abonnement på bladet her.

Vis mer
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.