Videokonferanseselskapet Polycom vil ha med PC-en i videokonferansene. De fleste bærbare modeller har i dag innebygget webkamera.
Et løst webkamera med veldig god kvalitet, til å sette oppå skjermen på skrivebordet, koster bare hundrelapper.
Det er alt som skal til for at PC-en kan bli en fullgod videokommunikasjonsplattform.
Masse deltakere
Med PC-programmet Polycom CMA Desktop kan brukeren delta i videomøter med et stort antall deltakere.
Alle møtedeltakerne kommuniserer med en server og får en videostrøm tilbake som er tilpasset den tilgjengelige bitraten brukeren har.
Programvaren oppdager hvem som snakker og plasserer vedkommende i det største bildet på skjermen. I tillegg kan brukerne vise hverandre dokumenter på PC-en, slik som en PowerPoint, eller et kontraktutkast.
– Mange har nok skaffet seg erfaring med videomøter på Skype, men med dette systemet kan du delta i konferanser, eller ringe inn i større videomøterom. Systemet prioriterer hele tiden lydkvaliteten, og det støtter mange ulike videooppløsninger, helt opp i HD-området, sier Polycoms sjef i Norge og Danmark, Stig Mortvedt, fra sitt kontor i Drøbak.
Høy kvalitet
Vi kan selv konstatere at videooppløsningen er brukbar helt ned i 256 kbit/s, og at den er imponerende god når den økes til 1,5 Mbit/s.
– Alt man trenger for å komme i gang er en ferdig konfigurert server til 96 000 kroner og da har man lisens til 100 klienter. Det skal ikke mange flybilletter til før det har spart seg inn i tid og penger, sier Nordensjef i Polycom, Flemming Graversen fra sitt hjemmekontor på Jessheim.
Polycoms PC-baserte videokonferansesystem er basert på standardprotokoller slik at brukerne kan ringe opp andre videokonferansesystemer, slik som Tandbergs. Skype, MSN og andre PC-til-PC-systemer er proprietære og kan bare snakke med hverandre.
– Det er ingen ting å si på interessen for CMA Desktop. Mange kommuner har kjøpt systemet for å ha møter med barnehager, skoler, sykehjem og andre som er spredt ut over kommunen. Sjømannskirken har kjøpt systemet for å ha møter med alle kirkene rundt om i ulike land, sier Mortvedt.