En undersøkelse blant vel 65.000 kommuneansatte i Finland viser alarmerende tall for folk uten fast jobb.
Klare funn
Desto kortere tid man er ansatt, desto større er sannsynligheten for at man bruker antidepressive medisiner.
Tendensen er sterkest for menn, melder LO-Aktuelt.
Undersøkelsen viser at menn som er landstidsledige på tiltak har 1,6 ganger større sannsynlighet for å bruke antidepressiva enn fast ansatte menn.
Verst for menn
For kvinner i samme situasjon er tilsvarende tall 1,4.
Er det snakk om deltidsansettelse på minst seks måneder, er risikoen 1,1 ganger større for menn. Her ble det ikke funnet noen forskjell for kvinner.
- Resultatet tyder på at forekomsten av psykiske belastinger som krever medisinering er større blant deltidsansatte enn blant fast ansatte, sier spesialforsker Marianne Virtanen i en pressemelding.
Brukte mer
De som deltok i undersøkelsen, økte sin bruk av depresjonsmidler i de fem årene undersøkelsen pågikk.
– Dette er en viktig og stor studie i internasjonal sammenheng, ikke minst fordi bruken av deltidsarbeid er økende. Tidligere har en, gjennom andre studier, hatt indikasjoner på at de som er i deltidsstilling har dårligere mental helse, mens denne undersøkelsen nå er den første som viser at flere i denne gruppen bruker antidepressiva, sier avdelingsdirektør Bjørn Lau ved Statens Arbeidsmiljøinstitutt i Norge, til LO-Aktuelt.
Undersøkelsen er gjort ved det finske Arbetshälsoinstitutet i samarbeid med Folkpensionsanstalten, Forsknings- och utvecklingscentralen för social- och hälsovården, Helsingfors Universitet og University College London.