Uverifiserte bilder i sosiale medier synes å vise en rekke eksplosjoner ved den 30 meter høye og over 3 kilometer lange demningen, mens andre viser store vannmasser som fosser ut.
Kakhovka-dammen forsyner den russiskokkuperte Krim-halvøya med drikkevann, og det russiskokkuperte Zaporizjzja-kraftverket med kjølevann.
Ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) er det ingen umiddelbar fare for sikkerheten ved atomkraftverket, som er Europas største.
Evakuering
Den ødelagte demningen har imidlertid resultert i flom i Dnipro-elva, og ukrainske myndigheter har evakuert innbyggerne i en rekke landsbyer langs elva.
– Vannet vil nå kritiske nivåer innen fem timer, advarte lederen for myndighetene i Kherson-fylket i morgentimene tirsdag.
Noen timer senere ble det meldt om oversvømmelse i flere landsbyer, og ifølge lederen for det ukrainske forsvaret i regionen, Oleksandr Prokudin, var rundt 16.000 mennesker i faresonen.
Afrikanske kvinner produserer russiske droner for bruk i Ukraina
Gjensidige anklager
Ukrainsk etterretning hevder at det var Russland som sprengte demningen, angivelig i panikk for å bremse en ukrainsk militæroffensiv.
– Dette var en åpenbar terrorhandling og krigsforbrytelse, og bevisene vil bli lagt fram for et internasjonalt tribunal, skriver de på Telegram.
Russland avviser dette og hevder demningen ble ødelagt i et ukrainsk rakettangrep.
Store konsekvenser
Elva Dnipro er over 2.200 kilometer lang og har sitt utspring i Russland, renner via Belarus og gjennom Ukraina til Svartehavet.
Det er bygd seks demninger langs elva i Ukraina, og ukrainske myndigheter kontrollerer fem av disse. Kakhovka-demningen ligger lengst ned i et område okkupert av russiske styrker.
Et vannkraftverk tilknyttet demningen skal også være satt ut av spill, og følgene av ødeleggelsene er derfor store.
Nato-sjefen: Ber om økt våpenstøtte til Ukraina for en best mulig fredsavtale
Ingen umiddelbar atomkraft-fare
En russisk-støttet tjenesteperson ved Zaporizjzja-kraftverket sier tirsdag morgen at det ikke er noen fare for atomkraftverket ennå.
Ukrainas atomenergibyrå, Energoatom, opplyser også at situasjonen ved atomkraftverket er under kontroll, men at den ødelagte dammen kan utgjøre en fare.
– Situasjonen er nå under kontroll. Ukrainsk personell overvåker alle indikatorer, heter det i en kunngjøring.
– Vann fra Kakhovka-dammen trengs for å forsyne turbinkondensatorene og sikkerhetssystemene med elektrisitet. Akkurat nå er kraftverkets kjøledam full. Klokken 8 i dag var vannstanden på 16,6 meter, som er tilstrekkelig for å dekke kraftverkets behov, heter det videre.
Anklager Russland
EU-president Charles Michel rettet tirsdag en anklagende pekefinger mot Russland og kalte ødeleggelsen av demningen for en krigsforbrytelse.
– Jeg er sjokkert over angrepet mot Nova Kakhovka-dammen, som er uten sidestykke. Ødeleggelse av sivil infrastruktur er helt åpenbart en krigsforbrytelse. Vi kommer til å stille Russland og deres stedfortredere til ansvar, skriver han i sosiale medier.
Storbritannias utenriksminister James Cleverly, som tirsdag var på besøk i Ukraina, var noe mer forsiktig med å fastslå hvem som ødela demningen.
– Det er for tidlig å foreta noen form for meningsfull vurdering av detaljene. Men det er verdt å huske at den eneste grunnen til dette er Russlands uprovoserte invasjon av Ukraina, sa han.
Store mengder sprengstoff
Hovedlærer ved seksjon for landmakt på Krigsskolen, Palle Ydstebø, sier til NRK at han har sett video av «et gap på hundre, to hundre meter» av demningen, og mener dette er bevis på en forberedt sprenging med ganske store mengder sprengstoff.
– Det er ikke noe som tilfeldigvis har skjedd i et angrep med artilleri eller med kryssermissil eller noe. Dette er godt sprengingsarbeid.
Dersom det er Russland som har sprengt demningen, mener han det tyder på at russerne har «fullstendig gitt opp alle offensive ambisjoner videre inn i Ukraina».
Oberstløytnant og hovedlærer ved Stabsskolen ved Forsvarets høgskole, Geir Hågen Karlsen, seier til NRK at Ukraina har «lite å tjene på» å sprenge sin egen demning og flomme over landet de prøver å frigjøre.
Krig skaper vekst for våpenprodusentene