Russiske hackergrupper er mest kjent for å bryte seg inn i datasystemer og kryptere innholdet. Så tilbyr de seg å låse opp om de får en anselig mengde penger. Om ikke den nye «kunden» betaler, truer de med å gjøre en del av det innholdet de har stjålet, tilgjengelig på nettet. Det kan være kinkig for både bedrifter og kommuner.
Slike organisasjoner jobber ut fra et kost-nytte-prinsipp. Blir det for vanskelig, går de heller løs på noen andre. Det kan være nyttig å ha i mente når man skal implementere en god nettkultur.
Det trenger ikke være så vanskelig å beskytte seg mot slikt. Man kommer langt med sunn fornuft og noen viktige leveregler, ifølge dagens gjest. Dessverre er det altfor mange som bare håper at det skal gå bra.
Den andre varianten er hvor etterretningstjenester driver spionasje og spesielt industrispionasje. Hvorfor drive årelang forskning og utvikling hvis en statlig organisasjon kan fikse alt med digitalt tyvegods?
I dag snakker vi med dr. Gaute Wangen, som er førsteamanuensis ved NTNU og også leder sikkerhetsselskapet Diri.
Teknisk sett: Moberg & Valmot
Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.
Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.
Vitne: – Høyere hastighet enn vanlig