Norge er alt for avhengig av vannkraften, slår regjeringen fast i en pressemelding i forbindelse med framleggingen av Stortingsmelding 37 – Om vasskrafta og kraftbalansen.
Prisene på elkraft kan øke eksplosivt, og kraftmarkedet vil slutte å fungere. Som mottiltak vil regjeringen bygge gasskraftverk, bruke naturgass til energiformål, styrke og effektivisere energibruk og energiproduksjonen, bedre saksbehandlingen i vannkraftutbyggingssaker, samt sikre at kraftmarkedet fungerer.
Allerede i 2005 frykter regjeringen at underdekningen i kraftsituasjonen blir på hele 10 terawattimer (TWh). Men dersom vi får tørr sommer og høst, kan kraftmangelen komme helt opp i 25–30 TWh årlig. Dette gapet kan ikke overføringslinjene fra utlandet dekke. Derfor må tiltak settes ut i livet raskt.
Norge bruker mer elektrisk energi enn andre land. I Norge brukes elkraft tungt i industrien og til oppvarming i private husholdninger. Regjeringen forventer at forbruket fortsatt skal stige med rundt tre prosent årlig, hvilket betyr at det årlige forbruket i i 2005 vil ligge på rundt 131 TWh. Små endringer i værsituasjonen kan medføre stor underdekning og store prisøkninger på elektrisk kraft. Regjeringen innser at det er vanskelig å gjøre noe med kraftbalansen og forbruksmønstret, derfor må innenlands energiproduksjon opp betydelig.
Det er først og fremst naturgass som skal dekke det økte behovet. Regjeringen har med i planene at det bygges gasskraftverk innen 2010, at det utbygges med 3 TWh i vindkraft, 4 TWh i vannbåren varme, samt at industrien legges om som resultat av kravene i Kyoto-protokollen.