Regjeringen har bestemt at det ikke skal være petroleumsaktivitet utenfor Lofoten og Vesterålen i denne stortingsperioden. I 2010 skal den ta stilling til om det skal gjennomføres en konsekvensutredning, og dette arbeidet vil ta minst et par år.
Likevel finnes det en mulighet for at det blir boring utenfor Lofoten allerede i 2011.
Åpent
Deler av området Nordland VI utenfor Lofoten er nemlig allerede åpnet.
Hydros leteboring ble stoppet tre dager før boret ble satt i bakken rett før stortingsvalget i 2001.
Siden har dette området vært midlertidig stengt, i hovedsak på grunn av at KrF og SV har vært i regjeringsposisjon.
AP og LO ønsker boring
Arbeiderpartiet har helt siden Jens Stoltenberg var olje- og energiminister på 90-tallet vært positive til å slippe oljeselskapene inn på deler av Nordland VI.
LO har også presset på for å gjenåpne områdene. Senest i høringsrunden til forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet i 2006 påpekte LO at Nordland VI må gjenåpnes etter stortingsvalget i 2009.
Arbeiderpartiet trenger ikke Stortingets godkjennelse til å gjenåpne disse områdene ettersom de allerede er konsekvensutredet.
Statoil er klar til å starte boringen nærmest umiddelbart hvis området åpnes igjen. Det vil mest sannsynlig ikke skje så lenge SV sitter i regjering, men flere tror at SV vil gå ut av regjering når forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet skal behandles neste år.
Klar til å bore
Direktør for nordområdeinitiativet i Statoil, Hege Marie Norheim, bekrefter at Statoil vil bore utenfor Lofoten dersom SV går ut av regjeringen og Arbeiderpartiet gjenåpner området.
– Nordland VI har allerede vært konsekvensutredet. Denne delen av området har også vært åpnet tidligere, så dette er et aktuelt område for å starte aktiviteten utenfor Lofoten.
Gode muligheter
Statoil har to lisenser i Nordland VI. Den første boringen vil skje på letelisens 219.
– Dette er en viktig lisens, og vi fikk faktisk en boreforpliktelse på denne fra myndighetene i 1996. Funnsannsynligheten på PL219 er relativt god selv om forventninger til volum er middels. Brønnen er først og fremst en viktig brønn i en stegvis tilnærming hvor vi lærer underveis. Så vi ønsker absolutt å bore denne så raskt som mulig. Det vil gi mer informasjon om området, sier Norheim.
– Betyr dette at dere håper på en regjeringskrise?
– Det er et politisk spørsmål som Statoil selvsagt ikke har noen mening om.
Støtte fra FrP
Energi- og miljøpolitisk talsmann i FrP, Ketil Solvik-Olsen, er blant dem som tror SV vil gå ut av regjeringen neste år.
Han håper også at Arbeiderpartiet vil gjenåpne de lisensene som er gitt.
– Jeg tror at Arbeiderpartiet kommer til å vise hvem som bestemmer når regjeringen skal ta stilling til åpning av Lofoten og Vesterålen neste år. Og jeg kan ikke tenke meg at SV kan godta dette. Derfor blir det trolig en regjeringskrise. Da ser jeg ingen grunn til at AP skal holde dette området stengt. Det er ingen grunn til å konsekvensutrede samme område to ganger, sier Solvik-Olsen.