Den tidligere pressemannen og konserndirektøren fra Fåvang i Gudbrandsdalen vil få fart på distrikts-Norge, og han vil gjøre det på en måte som ingen før har gjort.
Inspirert av luksusskipet Freedom of the Seas ønsker Hammeren en landfast kopi inne i Kvitfjell, 1040 meter over havet.
Kamp om oppmerksomheten
– Kampen om oppmerksomheten er enorm på alle felt i dag. Distriktsnorge er blitt et skjellsord. Det forbindes ofte med forgubbing, utflytting og subsidier til landbruket. Men distriktsnorge har de mest spennende, ressurssterke og dyktige menneskene i landet – enten det gjelder økonomi eller kultur, sier han.
Freedom of the mountain er arbeidstittelen på ideen om å bygge byen i Kvitfjell. Tanken slo ham da han bodde i Bodø.
– Der har de Glasshuset som er halve Storgaten dekket under tak. Jeg tenkte at det måtte være mulig å gjøre noe lignende på Kvitfjell. Alle forretninger og fasiliteter skal ligge under tak, både inne i og oppe på fjelltoppen.
Miljø
Miljøhensynet står sentralt i planene til nytenkeren. En parameter i denne sammenheng er å komprimere turismen i fjell-Norge.
– Vi må ta innover oss trafikkmengden i fjellet. Hvis reiselivsutviklingen fortsetter slik at hver og en skal ha tomter på to, tre mål og gedigne hytter, må man regne med å gå langt før man er i uberørt natur. Nå må vi begynne å tenke miljømessig på flere måter. For eksempel skal Kvitfjelltoppen være bilfri sommer som vinter. Adkomsten blir med en svær gondol helt nede fra dalen, sier Hammeren.
Om få år
Næringsutvikleren fra Fåvang, som også er idéskaper bak, og medeier i det spektakulære leilighetsprosjektet Krystallen på Kvitfjell, har allerede hatt samtaler med flere arkitektfirmaer.
Disse vil kunne få nok av utfordrende oppgaver å jobbe med. Iver Hammeren ser for seg blant andre disse etablissementene: Restauranter, forretninger som omfatter det mest, artistscener.frisørsalong,treningssenter, massasje og eget hundehotell.
– Kvitfjelltoppen skal tilby hva moderne mennesker vil ha. Her skal vi skape mange arbeidsplasser der folk fra regionen skal jobbe. De skal fortelle om tradisjonene i Gudbrandsdalen og om røttene her, sier Hammeren.
Ingen tekniske hindre
Han ser ingen byggtekniske hindre for å kunne gjennomføre det innovative prosjektet.
– Sprengningsarbeidet er ingen stor utfordring. Fjellhaller finnes mange steder. Nå er det opp til politikerne i Ringebu kommune å ta med ideen min i kommuneplanen. Jeg har presentert ideen for flere i kommunen, og den er blitt godt mottatt.