Det femårige Byggekostnadsprogrammet går mot slutten og det har vært hektisk aktivitet både i byggenæringen og i Kommunaldepartementet for å finne en modell for å videreføre suksessen.
Løfter
Fra politisk hold er det kommet en serie med stadig mer forpliktende løfter om at programmet skal erstattes av et permanent FoU-senter.
Petter Eiken, styreleder i Byggekostnadsprogrammet, har levert et forslag til kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa om hvordan et slik senter kan bli organisert.
Han har foreslått et senter organisert etter modell av britiske Construction Excellence og understreker hvor viktig det er at byggenæringen er med og føler et eierskap til et slik senter.
Suksess
På Byggedagene gjentok statssekretær Dag-Henrik Sandbakken i Kommunal og regionaldepartementet at Byggekostnadsprogrammet har vært en suksess.
– KRD og andre departementer er svært godt fornøyd med det arbeidet som er gjort. Vi har alle et unisont ønske om at dette skal videreføres, sa Sandbakken.
Lyng leder utvalg
For å få til det har BAE-rådet, ledet av Ketil Lyng, satt ned et utvalg med seks medlemmer som nå arbeider med et mer detaljert forslag enn de grove skissene som til nå er sendt departementet.
Etter hva Teknisk Ukeblad erfarer er det departementet som har bedt om et mer detaljert forslag som kan brukes i arbeidet med statsbudsjettet for 2010.
Det er BNL-direktør Ketil Lyng som leder denne gruppen.
Begrenset levetid
Lyng ser ikke for seg en videreføring av Byggekostnadsprogrammet.
– Det er ingen tvil om at Byggekostnadsprogrammet har vært en knallsuksess. Men ethvert slikt program med statlig finansiering har en begrenset levetid.
– Det er viktig at næringen får et eierskap til en slik videreføring, sier Lyng.
– Det foregår allerede mye FoU i regi av byggenæringen, både i regi av bedriftene og forskningsinstitusjoner. Jeg ser derfor for meg at etableringen ikke må ha som ambisjon å drive FoU i tillegg til det som allerede foregår, sier Lyng.
Nav
Lyng sier han tror næringen vil være tjent med å sette av noen ressurser på vegne av fellesskapet til å initiere aktiviteter innen områder næringen ønsker å satse på.
– Det må bli et nav, et nav som samler inn resultater fra det mangfold av programmer og prosjekter som foregår og så være et redskap for å formidle dette. Det er så mye som foregår som ikke er kjent og som ikke blir kommunisert slik at det kan nyttiggjøres.
Lyng understreker at ideen om en slik institusjon for formidling foreløpig ikke er gruppens syn.
– Dette er helt og holdent min oppfatning av hvordan det best kan gjøres. Gruppen kommer med sin innstilling i mai, sier Lyng.