SOLENERGI

Vil bygge Sveriges største solpark på en av landets giftigste fyllinger

Skal ha en kapasitet på 6 MW.

Gullbernadeponiet ble brukt som industrifylling fra 50- til 70-tallet og har høye nivåer av blant annet kvikksølv. Nå skal det bli solcellepark.
Gullbernadeponiet ble brukt som industrifylling fra 50- til 70-tallet og har høye nivåer av blant annet kvikksølv. Nå skal det bli solcellepark. Illustrasjon: Blekininge län
Hanne LøvikHanne LøvikJournalist
24. mai 2018 - 13:47

Karlskrona er et av stedene i Sverige med mest sol. I 2016 hadde de en solinnstråling på over 120 W per kvadratmeter i 2270 timer. De har gjentatte ganger blitt kåret til det mest solfylte stedet i Sverige.

De har imidlertid også havnet øverst på en annen kåring: De har en av Sveriges giftigste fyllinger.

Nå har Affärsverken, det kommunale foretaket som bygger, utvikler og driver infrastruktur i Karlskrona, fått tillatelse til å bygge Sveriges største solpark. Oppå fyllingen.

Ble stoppet

– Vi håper å bli klar allerede i år, sa Tomas Eriksson, administrerende direktør for Affärsverken i Karlskrona, til SVT i februar 2017.

Men så lett gikk det ikke. Prosjektet ble først stoppet, men så i januar i år, fikk de klarsignal.

Solen går ned over Blekinge i Sverige. Området har svært gode solforhold. <i>Foto:  Jens Stolt/Colourbox.</i>
Solen går ned over Blekinge i Sverige. Området har svært gode solforhold. Foto:  Jens Stolt/Colourbox.

I over 30 år har fyllingen stått urørt. Og nå håper svenskene at de gamle miljøsyndene skal gi plass til ny fornybar energiproduksjon. De tror ikke det blir noe problem å legge solcelleparken på den gamle fyllingen.

– Nei, siden man ikke trenger å grave i det, men legger solcelleanlegget oppå det forurensede området, sa Eriksson da planene først ble lansert.

Solsidan solpark er oppført av Varberg Energi har har en intallert kapasitet på 2,7 MW. Parken fikk Svensk Solenergis Solenergipris i 2016. <i>Foto:  Svensk Solenergi</i>
Solsidan solpark er oppført av Varberg Energi har har en intallert kapasitet på 2,7 MW. Parken fikk Svensk Solenergis Solenergipris i 2016. Foto:  Svensk Solenergi

Skal finansieres av andelseiere

Med sine 6 MW blir denne parken over dobbelt så stor som den største parken i Sverige dag. Det er Solsidan solpark som i dag er Sveriges største. Den har en installert effekt på 2,7 MW som er oppført av Varberg Energi i tilknytning til en vindpark. Ifølge Varberg Energi leverer parken to prosent av Sveriges solenergi.

Den har 9300 paneler som produserer rundt 3 GWh i året. Nok til 250 svenske husholdninger.

Solsidan kostet 23 millioner svenske kroner å bygge.

Affärsverken foreslår at man kan kjøpe andeler i solparken og la de gå i arv til kommende generasjoner. <i>Foto:  Affärsverken</i>
Affärsverken foreslår at man kan kjøpe andeler i solparken og la de gå i arv til kommende generasjoner. Foto:  Affärsverken

Men Affärsverken vil finansiere sin solpark ved å tilby folk og aktører å kjøpe andeler i parken. Den billigste andelen vil koste 1100 svenske kroner og skal gi en et eierskap på minst 50 kW.

Finnes en norsk park også

Solcelleekspert Bjørn Thorud i Multiconsult sier til norsklandbruk.no at det faktisk finnes en solpark i Norge også.

De største solkraftprodusentene er takene til Asko-byggene. Men på et jorde på halvøya Nes midt i Mjøsa er det etablert en solcellepark.

Låvetaket til solbærdyrker Helge Hvoslef er øst-vest-vendt og dermed ikke helt egnet til solcellepanel. 

– Og siden vi har bratte sørvendte arealer med marginal grasproduksjon, tenkte vi dette var et godt alternativ, sier han til Norsk Landbruk.

Her ligger 94 panel på så høye akslinger at det skal kunne fungere som beite under også. Parken har vært i drift siden februar og produserer sammen med noen panel på låvetaket rundt 80-90 prosent av de 35.000 kWh som gården trenger.

– Jeg kaller dem solkuene mine. De står på utebeite hele året og fôrer seg selv med lys og sol, sier han.

Bruker ubrukbar jord

Bjørn Thorud i Multiconsult, Mette Kristine Kanestrøm i Solenergi Fusen og Peter Bernhard i Asplan Viak (med ryggen til) diskuterer det norske prisnivået på solcelleinstallasjoner under fredagens presentasjon av markedstallene for solceller i 2017. <i>Foto:  Hanne Løvik</i>
Bjørn Thorud i Multiconsult, Mette Kristine Kanestrøm i Solenergi Fusen og Peter Bernhard i Asplan Viak (med ryggen til) diskuterer det norske prisnivået på solcelleinstallasjoner under fredagens presentasjon av markedstallene for solceller i 2017. Foto:  Hanne Løvik

Gullbernadeponiet inneholder gammelt industriavfall fra slutten av 50- til slutten av 70-tallet. Det skal være særlig høye verdier av kvikksølv.

Den nye parken skal dekke rundt 7,5 hektar i den nordre delen av deponiet.

Hos Multiconsult synes Thorud at nettopp dette med å enten kombinere driften med annen drift, som beite, er en nøkkelløsning.

– Vi vil nok se større solparker etter hvert i Norge også. Og da tror jeg man vil enten kombinere den med annen drift eller ved at man bygger solparken på ubrukbar jord som for eksempel gamle søppeldeponier, sier Thorud.

Slo alle rekorder i 2017

Utviklingen i det svenske solsystemet siden 1992. Inkluderer ikke tall for 2017 og tallene for 2016 har siden blitt revidert. <i>Illustrasjon:  Energistyrelsen</i>
Utviklingen i det svenske solsystemet siden 1992. Inkluderer ikke tall for 2017 og tallene for 2016 har siden blitt revidert. Illustrasjon:  Energistyrelsen

Solkraften i Sverige nådde en installert kapasitet på 231 MW i desember i 2017, ifølge Energimyndigeten. De har gjentatte ganger revidert sin statistikk for de siste årene, så det er mulig det kommer en ny revisjon.

Basert på det som nå er de offisielle tallene ble det imidlertid installert 91 MW kapasitet i 2017, noe som gjør det til året med den største veksten noensinne.

Og Sverige er definitivt det største sollandet i Norden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.