Det er et av forslagene som Likelønnskommisjonen, ledet av tidligere Sp-leder Anne Enger, kom med da de torsdag la fram sin innstilling for regjeringen.
Hovedkonklusjonen i rapporten er at det gjennomsnittlige lønnsgapet mellom kvinner og menn per time er på 15 prosent. Kommisjonen mener at en omlegging av foreldrepermisjonen, kan bidra til å utligne dette gapet.
Høring
– Vi mener å kunne dokumentere at lønnsgapet mellom kvinner og menn oppstår i den fasen hvor de blir småbarnsforeldre. Mødre blir hengende etter og fedre rykker fra. 40 prosent av lønnsgapet mellom kvinner og menn i privat sektor og 20 prosent i offentlig sektor, skyldes denne fasen, sier Enger til NRK.
Midlertidig sjef for Barne- og likestillingsdepartementet, Trond Giske, er glad for utredningen, og vil nå sende den ut på høring.
– Denne utredningen skal nå gjennomgås nøye, og den vil også bli sendt ut på en bred høring med frist i høst. Regjeringen vil ta fatt på arbeidet etter at høringsrunden er gjennomført, sier Giske i en pressemelding.
– Detaljregulering
Høyre-leder Erna Solberg er motstander av forslaget. Hun synes det er greit med en frivillig ordning, men er motstander av at dette skjer med tvang.
– Da begynner vi å detaljregulere familielivet til folk på en måte som jeg mener politikere bør holde seg unna, sier hun til NRK.
Likelønnskommisjonen ble oppnevnt av regjeringen Stoltenberg II 16. juni 2006 og har hatt som mandat å gi en samlet beskrivelse av lønnsforskjellene mellom kvinner og menn basert på tilgjengelig statistikk og forskning. Kommisjonen ble også bedt om å drøfte ulike årsaker til lønnsforskjellene og å vurdere hva som kan bidra til å redusere disse. (©NTB)