På ti år skal nettselskapet Arva doble kapasiteten til kraftnettet i Nord.
Arva, som er landsdelens største nettselskap, er ansvarlig for strømnettet som strekker seg drøye 16.000 kilometer i regionen.
Selskapet har i dag kapasitet til å transportere 800 megawatt – noe som skal ha tatt 125 år å bygge. Arva opplyser i en melding at i en tiårs periode vil selskapet doble kapasiteten.
Det betyr at i 2032 skal Arva kunne transportere 1.600 megawatt.
Investeringene er anslått til å ligge på 8,5 milliarder kroner, opplyses det.
Troms Kraft er majoritetseier i Arva med 60 prosent, Bodø Energi og Dragefossen eier de resterende 40 prosent.
ABB som partner
Nå har Arva valgt teknologi og ingeniørselskapet ABB som partner for utbyggingen av energiforsyning i regionen, ifølge en pressemelding mandag.
– Vi er godt fornøyd med å ha tegnet en ny avtale med en solid leverandør av distribusjonsløsninger til strømnettet, og venter at dette skal understøtte selskapets strategiske mål de kommende år, sier Trond Are Bjørnvold, avdelingsleder Nettutvikling i Arva.
Arva formidler at det må innfri økende krav til høy kostnadseffektivitet, stabil energiforsyning og redusert klimaavtrykk.
I tillegg drifter nettselskapet strømnett som stedvis befinner seg i et utfordrende landskap og miljø som gjør metaller ekstra utsatt for korrosjon, opplyses det.
Ingen vedlikehold
ABB opplyser at det skal levere elektriske distribusjonsløsninger til strømnettet i Nord.
Leveransen består av komplette elektriske distribusjonsløsninger som omfatter prefabrikkerte -og modulbaserte nettstasjoner, samt høyspent bryteranlegg, heter det av meldingen.
Denne teknologien skal være utviklet for å motstå det utfordrende nordlige klimaet, opplyser ABB. Den skal også være miljøvennlig, ikke kreve vedlikehold og skal bidra til en mer effektiv og sikker energioverføring.
– Med disse kvalitetene vil løsningene hjelpe til med å redusere strømnettets miljøavtrykk og sikre en pålitelig energiforsyning, sier daglig leder i ABB Electrification Norway, Gøran Salomonsen, i meldingen.