– Jeg har merket at det er en stor internasjonal trend å lære mer av naturen. Naturen bruker enkle byggeklosser som vann, karbon og oksygen og skaper utrolige materialer og sammensetninger. For eksempel er krabbeskallet et materiale som har holdt gjennom 500 millioner år. Og det er naturskapt, sier Christian Thalow, professor ved NanoLab i Trondheim, til Teknisk Ukeblad.
Han mener behovet for å forstå og etterligne naturen og dens egenskaper blir så stort at det vil bli et eget yrke – naturingeniøren.
Les også: Nå kan du bli havgründer
Stoltenberg: – Jeg vet ikke hva vi skal leve av etter oljen
Dette er flere mulige nye ingeniørtyper
Transportingeniør: Vi blir flere mennesker på kloden og storbyene vokser. Biler og andre løsninger som bruker for mye ressurser og tid, vil etter hvert utgå. Da vil samfunnet trenge flere ingeniører som kan designe nyere, renere og mer effektive måter å flytte mennesker på.
Verdensromsingeniør: En dag vil det komme ingeniører som i jakten på ukjente planeter og verdensrommet også vil utvikle teknologier for turisme utenfor jordkloden. Kanskje får man en omvisning i universet hvis man er heldig?
Simuleringsingeniør: Takket være avansert 3D-teknologi, kan simuleringsverktøy bli veldig avanserte. Da kan behovet for simuleringsingeniør være stort i alle industrier.
Energi- og klimaingeniør: Oljen vil ikke vare til evig tid, og behovet for nye energiløsninger bare øker. For eksempel vil vi trenge teknologi for mer effektive vindturbiner, mer kompakte solpaneler osv.
Les også: Her kan du bli vindtekniker
Er dette den nye Statoil-sjefen?
Væringeniør: Tenk om man kunne bestemme været? I fremtiden spås det at værvarselet forsvinner, og at været vil bli styrt av ingeniører. Komprimering av luft er en av flere foreslåtte metoder her.
Nanovåpeningeniør: Ingeniøren vil jobbe med en av verdens minste og kanskje farligste våpenindustrier.
Nettskyingeniør: Med stadig flere nettskyer hvor man lagrer viktige data, øker behovet for ingeniører som sørger for kostnadseffektive og brukervennlige løsninger.
Cybersikkerhetsingeniør: Med andre ord en ingeniør som går på skole for å lære alt om det å være en hacker. Jobben kan gå ut på å undersøke svakheter i datasystemer verden over.
Søppelingeniør: Søppel er et problem som vokser i takt med befolkningsøkningen i verden. Ingeniører med bakgrunn fra biologi og kjemi vil bli aktuelle for denne typen jobb. I tillegg vil man trenge ingeniører som kan ta seg av e-søppel, brukte datamaskiner, telefoner og annen elektronikk.
Les også: Norske oljelønninger høyest i verden
– Vi har ikke plass til flere ingeniørstudenter