Ved hjelp av Kickstarter vil folkene bak Crowd Energy forsøkte å samle inn nok midler til å utvikle turbiner som kan settes på havbunnen.
Ingeniørene og forskerne bak kampanjen ser for seg å produsere elektrisk kraft ved hjelp av dype havstrømmer.
I første omgang ser de for seg at turbinene skal kunne brukes i Golfstrømmen utenfor kysten av Florida. En turbin med vingespenn på 30 meter skal ifølge forskerne kunne ha en installert effekt på 13,5 megawatt, skriver Nyteknik.
Les også: Skal lage strøm med undervannsdrage
Skrivebordskonsept
Foreløpig finnes konseptet kun på skrivebordet.
– Det er for tidlig å sammenlikne kostnader for denne teknologien med vindkraft før vi har bygget og installert en prototype til produksjon, sier Todd Janca til Live Science.
Han startet Crowd Energy og har utviklet turbin-ideen. Tidligere jobbet han med bemannede miniubåter, der en stor utfordring var å sørge for at miniubåten holdt en stabil posisjon over havbunnen på grunn av sterke havstrømmer. Janca mener det er mulig å omdanne disse kreftene til elektrisk kraft.
Les også: Vil bremse orkaner med havvindturbiner
Vridbare lameller
Turbinene, slik de er tenkt konstruert, består av tre vinger som er utstyrt med vridbare lameller. Konseptet kan minne om persienner.
Lamellene skal åpne seg når de beveger seg mot strømmen, mens de lukker seg når vingen beveger seg med strømmen.
Janca ser for seg turbiner som roterer sakte i strømmen, med et høyt dreiemoment. Turbinene er designet for å ikke være skadelig for dyreliv i havet.
Teamet planlegger å teste en prototype av turbinen ved Florida Atlantic University.
Hvorfor ikke gå til de store?
Crowd Energy-prosjektet velger å ikke samle inn midler fra private selskaper.
– Det har vært vår erfaring at de store bedriftenes penger er lett å få tak i, men kommer vanligvis med skjulte agendaer. Vi er opptatt av å gjøre dette uten å bli kjøpt og skrinlagt av en konkurrerende energileverandør som tilbyr lukrativ finansiering. Dette er våre viktigste grunner til å se mot folkefinansiering fram til vi er store nok til å kjempe våre egne kamper, skriver prosjektet på deres eget nettsted.
Les også:
Selskapet ba om 3 millioner - fikk 295 millioner kroner fra mannen i gata