Vil gjøre det enklere for borettslag å utnytte egenprodusert solkraft

Skattedirektoratet foreslår at borettslag skal slippe å betale nettleie, merverdiavgift og elavgift på egenprodusert strøm produsert i solceller.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) håper Skatteetatens forslag gjør at flere boligselskap ønsker å satse på solceller.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) håper Skatteetatens forslag gjør at flere boligselskap ønsker å satse på solceller. Foto: Lise Åserud/NTB
5. juli 2022 - 14:05

Forslaget er nå sendt ut på høring, opplyser Regjeringen.

Det er i dag et fritak for strøm produsert i solceller, men det forutsetter at solcelleanlegget ikke er koblet til det ordinære strømnettet. Dette har gjort det vanskelig for blant annet boligselskap, som for eksempel borettslag, å utnytte fritaket.

Men nå har Skatteetaten sendt et forslag på høring om fritak i elavgiften for strøm fra fornybare energikilder.

Fritaket vil gjøre det enklere for blant annet boligselskaper å utnytte strøm produsert i solceller. Det betyr at blant annet boligselskaper som benytter seg av solkraft, skal slippe å betale nettleie, merverdiavgift og elavgift for dette forbruket.

Da vil boligselskapet være koblet til det ordinære strømnettet uten å måtte betale avgifter på egenprodusert strøm.

Med solceller på alle verdens tak som egner seg for det, kunne de alene ha produsert nesten 200 ganger Norges samlede strømforbruk.
Les også

Rapport: Kan få 27 PWh solenergi fra hustak – nok til å dekke hele verdens strømforbruk

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier det er viktig å gjøre det mer attraktivt å satse på bruk av fornybar kraft fra sol, vann og vind.

– Vi vil gjøre det vi kan for å få mer kraft inn i det norske markedet. Dette forslaget håper jeg kan være det som gjør at flere boligselskap vil ønske å satse på solceller fremover, sier Vedum.

Fritaket er teknologinøytralt ved at det ikke skiller mellom energikilder som sol, vann eller vind, og det kommer i tillegg til gjeldende fritak for solkraft. Frist for innspill er 30. september.

Transportsentralen til farmasiselskapet Apotea i Morgongåva leverer 1,5 GWh med elektrisitet hver år.
Les også

Sverige installerte ti ganger så mye solenergi som Norge i fjor. Nå kommer forklaringen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.