- Det er for mange cowboyer i videoovervåkningsbransjen. Akkurat som i vekterbransjen har det dessverre vært en del kjeltringer i vår bransje, og det er ikke bra. Vi er avhengig av å ha tillitt hos befolkningen, i næringslivet og hos myndighetene. Den seriøse delen av bransjen ønsker seg derfor et bedre regelverk, oftere tilsyn av anlegg, samt godkjenningsordning av selskaper som selger og installerer utstyr, sier daglig leder Tom Sjølie i Warden.
Har ikke bestemt seg
Sjølie mener at den seriøse delen av bransjen har et godt samarbeid med Datatilsynet. Men at disse har litt for slappe regler og er litt for ”runde” når det gjelder å ta initiativ til nye godkjenningsordninger når det gjelder utplassering av videoovervåkningsanlegg og hvem det er som får lov til å selge og installere disse.
- Vi legger også merke til at det er en del cowboyer i videoovervåkningsbransjen. Vi skulle gjerne ha fått disse useriøse aktørene bort fra markedet. Vi hilser velkommen at det nå kommer flere initiativ fra bransjen selv som vil ha bedre godkjenningsordninger, men vi har ikke tatt stilling til hvem det er som skal håndheve dem, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet.
Skal opp på konferanse
Skåra mener at eksempelvis utplassering overvåkningsutstyr kanskje kunne bestemmes av den enkelte kommune, mens Datatilsynet eller andre kunne ta seg av det personrettslige med overvåkningen, samt godkjenne hvem det er som skal få lov til å selge/installere videoovervåkningsutstyr.
I september skal det være en konferanse om videoovervåkning i regi av NELFO. Skåra regner med at en del av de sakene om regelendring som Teknisk Ukeblad har tatt opp vil bli diskutert der.