Opera Softwares tekniske sjef, Håkon Wium Lie, mener dommen mot Microsoft skaper presedens for andre produkter som bygges inn i Windows.
Ikke bundle
Mandag falt dommen i EU-domstolen som slår fast at Microsoft har misbrukt sin markedsmakt og må betale fire milliarder kroner i bot.
En av konklusjonene i dommen er at Microsoft ikke lenger kan bygge inn produkter (bunte/bundle) i monopolprodukter, som Windows, og dermed få et tilnærmet monopol på andre områder.
For Opera Software er det et stort problem at Microsoft bygger inn (bunter/bundler) nettleseren Explorer inn i operativsystemet Windows.
Explorer
– Vi mener nettleseren er sentral i dommen, og for oss ser det ut som om EU slår fast et prinsipp om at Microsoft ikke lenger får bundle Explorer. Dette må følges opp av Europakommisjonen slik at konkurransen virker bedre også på andre områder, sier Håkon Wium Lie til Dagens Næringsliv.
Gisle Hannemyr, lektor ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo støtter Opera-sjefens tolkning.
– Men det fordrer at andre interessenter, som Opera følger opp. Jeg er rimelig sikker på at denne dommen ikke er nok til at Microsoft må fjerne Explorer fra Windows, men det åpner for at det kan gå den veien, sier Hannemyr til avisen.
Også Outlook
Dersom det ikke er rett fram for Windows å bunte applikasjoner i operativsystemet lenger, vil dette også ramme e-postsystemet Outlook. Her er det imidlertid ikke mange konkurrenter igjen etter at Netscape ble borte fra markedet.
– Jeg tror det ender med at Microsoft går med på å selge en utgave av Windows med tilleggsapplikasjoner og en uten, sier Knut Yrvin, prosjektleder i Skolelinux.
Klage startet saken
I dommen nevner EU-domstolen spesielt Microsofts produkt Media Player. Medieavspilleren er integrert i operativsystemet Windows.
Årsaken til at Europakommisjonen i 1998 startet undersøkelsene av Microsoft, var en klage på fra konkurrenten Real Player, som også leverer en medieavspiller.
– Burde også ha klaget
Norske Opera Software vurderte den gang også å klage, men gjorde det ikke.
– Vi burde ha sendt klage på Microsoft samtidig med Media Player. Nå må vi vurdere å gjøre det igjen. Det er viktig å få på plass et prinsipp om at dommen også gjelder for andre produkter, sier Wium Lie til DN.