– Mange har nå erkjent at vi må ta grep i eksisterende bygg for å få ned energibruken i bygningsmassen. Spørsmålet er om myndighetene evner å ta grep, sier Runar Hansesætre, administrerende direktør i Schneider Electric.
Han har nå kalt inn en gruppe konkurrenter, politikere og interesseorganisasjoner til et arbeidsmøte der målet er å komme frem til konkrete forslag og innspill til myndighetene for hvordan målene i Arnstadutvalgets rapport realiseres.
Gå foran
Hansesætre mener det offentlige må gå foran og sette i verk tiltak i sine bygg.
– Vi ser at det begynner å komme, Undervisningsbygg i Oslo stiller nå energikrav. Også private begynner langsomt å stille krav, i Oslo er mye av de næringslokalene som står ledige de dårligste byggene rent energimessig.
– Overfor kommunene er det dessverre ikke enkelt å få dem til å se investering og drift samlet. Jeg tror det ville fått ganske kraftig effekt i markedet om det offentlige gikk foran og påla seg selv å stille strenge krav som leietaker, sier Hansesætre som ønsker seg et energioptimaliseringsprogram for offentlige bygg.
Selvkritikk
– Vi må erkjenne at vi har ikke lagt nok ressurser inn i energioptimalisering overfor kundene våre. For næringsbygg har verken produsent eller installatør har nok kapasitet. Vår bransje står nok noe tilbake for andre bransjer i år selge return og investment, erkjenner Hansesætre.
Han sier en av hensiktene med møtet som skal finne sted på Gardermoen 3. november, med både Eli Arnstad og statssekretær Dag-Henrik Sandbakken skal holde innlegg, er å finne tiltak som setter fart i prosessen.
– Det er ikke snakk om å finne nye tekniske løsninger, de har vi allerede på plass. Vi må se på hva vi selv kan gjøre og vi må se på hva myndighetene kan gjøre.