I dag brukes mange forskjellige typer satellitter til å overvåke jorda, og stadig flere skytes opp med klimaforskning som fremste funksjon.
Kan ikke sammenliknes
Problemet er bare at kartdataene som returneres, i mange tilfeller ikke kan brukes sammen på noe vis.
- Dette skyldes at parametrene som måles ikke er direkte sammenliknbare. Informasjonen må derfor overføres til en felles referanse. Det er her romgeodesien kan bidra, sier Oddgeir Kristiansen ved Statens kartverk.
Med støtte fra Norsk romsenter og Universitetet for miljø- og biovitenskap skal de nå gjennomføre en studie for å finne ut hvordan pålitelige, felles kartreferanser kan etableres.
Les også:
Geodesi
Geodesi er læren om jordas form, størrelse og endring. Målet med prosjektet er at folk skal forstå viktigheten av romgeodesi i klimaovervåkningen.
- En pålitelig overvåking av masseforflytninger som for eksempel absolutt havnivåendring, havsirkulasjon, havistykkelse, vanndampinnhold i atmosfæren og smelting av breer krever en meget nøyaktig og langtidsstabil referanse. Romgeodesiske teknikker er en nødvendig bidragsyter til en slik stabil referanse, sier Kristiansen.
Avansert
5. oktober skal GOCE-satellitten (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer) skytes opp fra det europeiske romfartssenteret ESA.
Det er den mest avanserte satellitten som noen gang er bygget i Europa, og den skal måle jordformen med en nøyaktighet som overgår alle tidligere målinger.
Data fra denne vil bli benyttet heftig i Kartverkets arbeid.
Les også: