KRAFT

Vil ha full gass-satsing

Mona Sprenger
15. okt. 2008 - 07:10

– Vi setter spørsmålstegn ved interessen til StatoilHydro. Hvor reell er den egentlig? Vi er avhengige av at gassprodusentene bidrar til å legge forholdene til rette for bruk av naturgass i Norge, sier Flåthen.



Mulig å investere i Norge

LO har i mange år jobbet aktivt for å øke bruken av naturgass innenlands, men resultatene er magre. Norge er i dag verdens sjette største produsent av naturgass, men vi sender 99 prosent rett ut av landet.

– Industrien trenger en annen infrastruktur og tilgang til gass. De konkurrerer med bedrifter i Europa som har norsk gass i veggen. Det har blitt brukt 300 milliarder kroner på å bygge infrastruktur til Europa. Det må være mulig å bruke noen kroner i Norge også, mener Flåthen.

Les også: StatoilHydro: -Krever mer leting i nord

Ser bare problemer

LO-lederen viser til at Norge på dette området regnes som et umodent marked, og at det dermed finnes spilleregler som kan utnyttes:

– Det finnes mekanismer i regelverket som gjør det mulig å få til en satsing. Vi forventer at StatoilHydro, som er i en monopolsituasjon, er positivt innstilt til å bruke lovlige mekanismer for at vi skal kunne ta i bruk naturgass i Norge, sier Flåthen, som synes det er forunderlig vanskelig å tenke kreativt.

– Man ser bare problemer. Ikke løsninger. Vi har råvaren. Vi har industrien, og det burde være mulig å finne smarte løsninger.



Gassprisen ikke et argument

Gassprisen har de seneste årene økt betraktelig, og prisen forventes å bli liggende på et høyt nivå i flere år framover. Det er derimot ikke et argument for ikke å satse, mener Flåthen.

– Det finnes ikke en gasspris i markedet i dag. Det finnes mange forskjellige gasspriser i Europa. Det burde være mulig å forhandle fram en gunstig gass avtale for det norske markedet.



Gir miljøgevinst

LO-lederen mener at gass er en brobygger mellom fossile brennstoff og fornybar energi.

– På kort sikt er det naturgassen som vil gi den største miljøgevinsten, sier Flåthen. Han viser til at gasskraftverk i Europa har mottatt miljøpriser, fordi de har erstattet mer forurensende kullkraftverk.

Les også: Mobilt gasskraftverk endelig i gang

Går sakte framover

– I 2001 tok det LO oppnevnte Henriksen-utvalget til orde for at 10 prosent av naturgassen som produseres skal brukes i Norge innen 2010. Er det fortsatt et mål?

– Det er ambisiøst med den gassmengden vi produserer i dag. Selv om det har skjedd en del ting ligger vi fortsatt på om lag en prosent. Det går sakte, men sikkert framover. Gassrøret til Grenland vil bli en prøvestein av stor betydning for ikke bare Grenlandsområdet, men for hele Østlandet og gassleveranse til Sverige.



Vil selge til markedspris

– Utgangspunktet vårt er at vi har som oppgave og plikt å hente størst mulig verdi fra den gassen vi selger. Det er også den oppgaven vi er tildelt som markedsfører av statens egen gassproduksjon (SDØE)., sier informasjonssjef i StatoilHydro Naturgass, Rannveig Stangeland.

Informasjonssjefen sier at StatoilHydro er generelt positive til salg av gass i Norge.

– Vi står klar til å selge tilgjengelig gass til markedsmessige betingelser. Vårt utgangspunkt for salg i Norge er å avsette gassen til samme vilkår som vi kan oppnå i andre markeder men hensyn tatt reduserte transportkostnader.

Les også: – En apekatt kunne fått gode resultater ut av et elverk

Lite land

Informasjonssjefen viser til at gass er en etterspurt vare både i Europa og på andre kontinent, og at dette reflekteres i markedsprisene.

– Norge er et lite land med et lite gassmarked. Det er relativt krevende å opparbeide et marked av noe størrelsesorden i Norge. Men vi samtaler jevnlig med ulike potensielle gasskjøpere i Norge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.