Felles byggeregler og standarder vil gi lavere byggekostnader, argumenterer de nordiske boligministrene i en pressemelding fra forumet Nordisk samarbeid.
– Med like regler kan man sette opp samme hustype i alle land, bemerker adm. direktør Thor Eek i NBBL etter å ha lest meldingen fra boligministrene i Finland, Island, Norge, Sverige og Åland.
I en felles deklarasjon ble ministrene enige om å styrke samarbeidet mellom de nordiske landene, sette i gang forskning og styrke de nettverkene i byggebransjen som støtter en harmonisering av reglene.
– Norden skal være verdens mest integrerte byggemarked. Vi vil gjøre det lettere for bedriftene i Norden å bygge på tvers av grensene, for å skape bedre og billigere bygg i alle deler av Norden, erklærer Sveriges bolig- og digitaliseringsminister Peter Eriksson, som var vert for boligministrenes møte i Stockholm.
Felles byggemarked
De årlige merkostnadene for nybygg som kan tilskrives nasjonale forskjeller i byggeregler, beregnes ifølge en rapport fra Nordisk Innovation til å ligge mellom 40 og 60 millioner euro bare i Sverige. Det er konstatert at en økt harmonisering vil kunne føre til et mer integrert marked for arbeid og produkter, med kostnadsfordeler for så vel eiendomseiere og byggentreprenører som for offentlig sektor.
Bare i Sverige er det ifølge Boverkets vurdering behov for ca. 600.000 boliger i perioden 2016–2025, og ministrene ser et potensial for at landene fjerner hindre som begrenser mulighetene for bygging på tvers av landegrensene.
Planforslag i juni
Boligministrene ber Nordisk ministerråd om å utrede hvordan harmoniseringsprosessen kan lettes, noe ministerrådets generalsekretær Dagfinn Høybråten ser som et naturlig oppdrag.
– Deklarasjon er i tråd med de nordiske statsministrenes visjon om at Norden skal være verdens mest integrerte region. Den støtter også opp om arbeidet som allerede gjøres innenfor rammen for grensehinderrådet, som blant annet arbeider for smidige skattemessige forhold og grenseløse yrkeskvalifikasjoner sier Høybråten, som i juni skal legge fram en plan for økt mobilitet mellom landene i Norden for de nordiske samarbeidsministrene.
Miljø og konkurranse
Byggeregler angir minimumsegenskapene en bygning må oppfylle. Dessuten skal disse egenskapene bevares hele bygningens levetid, det vil si at en bygning må vedlikeholdes. De nordiske ministrene ser en mulighet for på sikt å samarbeide for å få ned bygningenes CO2-utslipp under hele livssyklusen, fra materialvalg på byggetidspunktet til drifts- og vedlikeholdsstadiet.
Mer bruk av bærekraftige materialer, som tre, i byggingen, er også i tråd med miljømålsettingene og styrker konkurransekraften.
Det nordiske samarbeidet er én av verdens mest omfattende regionale samarbeidsformer. Samarbeidet omfatter Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, samt Færøyene, Grønland og Åland.
– Gledelig
For godt over ett år siden var NBBL (Norske boligbyggelag) i dialog med den politiske ledelsen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet om NBO-rapporten «byggherrer i Norden», og ba om at dette temaet ble løftet opp på et nordisk politisk nivå, skriver organisasjonen i en kommentar til pressemeldingen fra Nordisk samarbeid.
– Dette har nå tydeligvis blitt gjort, og det er gledelige nyheter. De nordiske boligministrene og vår egen Monica Mæland skal ha all ros. Vi er spent på den videre gjennomføringen, og kan gjerne fortsatt bidra i arbeidet, sier adm. dir. i NBBL Thor Eek.
Ulike regler fordyrer
Ulike byggeregler i de nordiske landene fordyrer og hemmer konkurransen. Med like regler vil man kunne sette opp samme hustype i alle land. Det vil få positive virkninger for boligbyggingen.
– Hvis de samme boligkonseptene kan settes opp i alle land uten tilpasninger, vil resultatet bli lavere kostnader og bedre kvalitet. Dette har vært hovedbudskapet fra NBBL hele tiden. Vi er derfor svært fornøyde med at dette arbeidet går videre, avslutter Eek, som også er nestleder i styret for NBO, den nordiske samarbeidsorganisasjonen for kooperative og allmenne boligselskaper i Norden.
Les også: 8 elbil-feller borettslag bør unngå