Likelønnskommisjonen foreslo i fjor at regjeringen bør bidra med tre milliarder kroner for å gi kvinnedominerte yrkesgrupper, som i hovedsak jobber i offentlig sektor, et lønnsløft.
Mer eller mindre
– Det innebærer at andre grupper, særlig mannsdominerte yrkesgrupper, må akseptere at førskolelærere, sykepleiere, barnehageassistenter og andre kvinnedominerte yrkesgrupper i offentlig sektor har høyere lønnsvekst enn mannsdominerte yrker, sier Halvorsen til Teknisk Ukeblad.
Hun mener mannsdominerte yrkesgrupper over tid bør være solidariske og finne seg i liten eller ingen lønnsvekst. Men hun mener at også privat sektor bør holde igjen.
– Kommisjonen kommer med en henstilling til privat sektor om også denne sektoren følger opp. Det er viktig at privat sektor har en forståelse for at det også der gjennomføres et likelønnsgrep. Skal noen få mer, må andre få mindre. "Solidariske menn" må nå vise at de er solidariske, sier Halvorsen, som understreker at dette ikke er gjort i en fei.
Menn i offentlig sektor skal altså vise solidaritet med kvinner i offentlig sektor, mens menn i privat sektor skal vise solidaritet med kvinner i privat sektor.
Får ikke full stilling tross hodemangel
Brøk-jobber
På YS-konferansen nylig viste hun til at mange kvinner i offentlig sektor bare får deltidsstillinger, ikke heltidsstillinger.
– Hvorfor skal voksne damer få tilbud om 38 prosent-stillinger? Hvorfor gir vi dem jobber de ikke kan leve av? Dette gjør meg eitrande sinna. Disse kvinnene er nødt til å shoppe vakter og i praksis ha flere jobber, sier kunnskapsministeren.
Arild H. Steen, forsker og daglig leder ved Arbeidsforskningsinstituttet, pekte nylig på at høytlønte menn i privat sektor ofte er gift med lavtlønte kvinner i offentlig sektor. Han mener ansatte i næringslivet vil måtte gå ned i lønn.
– En mannesak
Kunnskapsministeren følger opp:
– Rettferdig lønn gir lykkelige damer og dermed lykkelige menn. Dette er derfor en mannesak, sier Halvorsen.
Geelmuyden. Kiese-sjef Hans Geelmuyden mener SV-dronningen bommer.
– Halvorsen har den beste intensjon. Det er viktig at kvinner i offentlig sektor får 100%-stillinger, slik at de kan leve av jobben sin. Samtidig er det viktig å være tydelig på roller og ansvar i samfunnet. Ansvaret for å tilby kvinner i offentlig sektor 100%-stillinger ligger i offentlig sektor, ikke hos menn i det private, sier Geelmuyden.
– Absurd med lønnsstopp
– At menn i privat sektor skal holdes tilbake for å øke lønningene i offentlig sektor, er en absurd tanke, sier Tekna-president Marianne Harg.
Forhandlingene er det avgjørende, mener hun.
Rev i seilene
– Ja, det er tarifforhandlingene som avgjør dette. Vi har ingen andre redskaper enn det. Her bør de store fagforeningene som organiserer offentlige ansatte, selv ta rev i seilene og se på den lønnspolitikken de fører. De bør satse på mer lokale og mindre sentrale lønnsforhandlinger. Da vil også grupper i offentlig sektor stige i lønn, sier presidenten.
– Fører ikke det til økte lønnsforskjeller?
– Vi mener at det ikke går an å forvente at en sivilingeniør i ett selskap skal tjene det samme som en sivilingeniør i et annet selskap. En lærer i Oslo bør ikke nødvendigvis tjene det samme som en lærer i Bodø, sier Harg.