Stiklestad/Verdal: Enova støtter ikke produksjon av offshore vindkraft. Heller ikke Sveriges el-sertifikatmarked, som stimulerer produksjon av fornybar energi, støtter havvindkraft. Til det er det altfor dyrt.
Nå mener norske og svenske aktører vi må få et felles støttesystem for vindkraft til havs.
Les også:
Grunt vann
I flere europeiske land, spesielt i Storbritannia og Tyskland, satses det stort på offshore vindkraft basert på bunnfaste installasjoner. Dette er turbiner som står på grunt vann, foreløpig på inntil 30-40 meters dyp.
I Norge jobbes det primært med såkalte flytende turbiner, en umoden teknologi som ligger mange år fram i tid.
Les også: Den vanskelige havvinden
Felles støttesystem
– Det beste er om Norge og Sverige setter seg ned og finner ut av et felles støttesystem, som på sikt kan bli et skandinavisk system, i stedet for å opprette ulike støttesystemer i hvert enkelt land. Vi skal nå diskutere prinsippene for slik støtte med den norske vindkraftforeningen, Norwea, sier administrerende direktør Matthias Rapp i den svenske vindkraftforeningen.
Aker Solutions satser stort på å levere bunnfaste stålunderstell til europeiske havvindprosjekter. Selskapet er naturlig nok interessert i at Norge også skal satse på vindkraft på grunt vann.
– Det er fullt teknisk mulig å bygge ut 1000 MW med bunnfaste understell i Norge i dag. Flytende vindkraft er først mulig tidligst 2015, mener forretningsutvikler for offshore vind, Åge Tårnes i Aker Verdal.
Les også:
Utreder behov
Kalle Hesstvedt i havvindselskapet Havgul AS sitter i arbeidsgruppen som nå er dannet.
– Norge og Sverige jobber for å danne et felles marked for grønne sertifikater. Da bør også støttesystemet for offshore vindkraft bli felles. Vi ser på betingelser som rammevilkår, lovverk og hva slags mål vi bør sette oss, sier Hesstvedt.
Havgul AS fikk like før sommeren Norges første offshore vindkraftkonsesjon til havvindparken Havsul I utenfor Møre- og Romsdal.
Arbeidsgruppen ledes av Ivar Slengesol i Norwind, Rec-gründer Alf Bjørsets havvindselskap.