CANNES: – Jeg har inntrykk av at flere europeiske land nå ønsker å engasjere seg i en helhetlig europeisk innovasjonspolitikk. Dette er avgjørende i håndteringen av krisene vi befinner oss i, den økonomiske og økologiske. Det er viktigere enn noensinne å få på plass strukturer som letter det jeg kaller "cross fertilization"; møtet mellom ulike idéer, tankesett og kulturer.
Europas Silicon Valley
Det er 40 år siden Senator Pierre Laffitte etablerte teknopolen Sophia Antipolis på den franske riviera.
Noen år senere opprettet han stiftelsen Foundation Sophia Antipolis, ansvarlig for organiseringen av Parken som regnes som Europas Silicon Valley.
– I årevis har vi mottatt delegasjoner fra ulike land, vist hvordan vi gjør ting i Sophia Antipolis, og fulgt utviklingen av nye klynger i Europa og andre regioner.
Interessant for Norge
Nylig ble Laffitte tildelt et mandat direkte fra den franske presidenten Nicolas Sarkozy hvor det inngår å skape en nettverksstruktur for innovasjonsklynger i Middelhavsregionen.
Fremtidsrettede energiløsninger er et sentralt tema, og senatoren etterlyser nå norske aktører.
– Kanskje Réseau Innovation Euromed vil utvikles delvis ved hjelp av norsk finansiering? Jeg vet at dette er noe som interesserer de nordiske landene. Dere er forstandige med hensyn til miljøet. Vi har allerede signert avtaler med danske, svenske og finske innovasjonsklynger.
Har tatt utfordringen
Kristian Skjølaas, næringspolitisk leder i NHO Oslo og Akershus, har sammen med Søren Kofoed i nettverksorganisasjonen Club Sophia Nordic Linc initiert en dialog mellom OREEC (Oslo Renewable Energy and Environment Cluster) og Sophia Antipolis.
– Dette viser at vi har tatt Laffittes utfordring, sier Skjølaas.
Han mener Sophia Antipolis er et eksempel til etterfølgelse fordi det offentlige har tatt en rolle i byggingen av både den fysiske og relasjonelle infranettstrukturen.
– Det står stor respekt av det Senator Laffitte har fått til. Han har også bygd et internasjonalt "business angle"-miljø i Sophia Antipolis, sier han.
– Relasjoner mellom personer i investormiljøer er, som Laffitte selv sier, avgjørende for nyinvesteringer og « spinout » fra klynger.
Oppsiktsvekkende
Laffitte understreker at det er oppsiktsvekkende hvor dårlig selv store finansielle aktører i Europa kjenner hverandre.
– Forskerne kjenner hverandre, de industrielle aktørene kjenner hverandre, men ikke de finansielle. Vi arrangerte et møte med et par hundre tyske og et par hundre franske investorer. Over 70 prosent hadde aldri truffet hverandre!
Internasjonalt kappløp
Øyvind Michelsen, direktør i OREEC, sier at solenergi er ett område som det nå investeres betydelig i på tross av krisen – og at samarbeid med Frankrike er viktig.
– Frankrike har sterke aktører som jobber med internasjonal klyngeutvikling. Innen sol er det betydelige muligheter. Det er ikke mange solfangere eller solceller i de nord-afrikanske landene i dag. Norge har mye å fare med, og det er viktig for Norge og norsk industri å posisjonere seg i en slik sammenheng. Det er et beinhardt internasjonalt kappløp, sier Michelsen.