IT

Vil ha nytt norsk LCD-eventyr

I RAMPELYSET:Den polystabile skjermen blir bare bedre og bedre jo mer lys som faller på den. Trafikkskilt er bare en av utallige anvendelser mener Tor Kamfjord i Polydisplay.
I RAMPELYSET:Den polystabile skjermen blir bare bedre og bedre jo mer lys som faller på den. Trafikkskilt er bare en av utallige anvendelser mener Tor Kamfjord i Polydisplay. Bilde: orv
23. nov. 2009 - 07:27

Alle som minnes norsk IT på 80-tallet kan huske den store norske LCD-aktiviteten.

Det meste av det som skulle bli til et norsk IT-eventyr basert på de såkalte Dyno-kulene, som skulle holde perfekt avstand mellom glassplatene, feilet.

Ett unntak

Kulene ble det aldri noe av i LCD-skjermer. Unntaket er svært lønnsomme Projectiondesign i Fredrikstad som kan føre sin kompetanse tilbake til denne tiden.

En annen aktør fra starten har også holdt bålet ved like.

Tor Kamfjord i Sandefjord, som ledet Autodisplay frem til begynnelsen på 90-tallet, har holdt tak i kjerneteknologien og videreutviklet den.

Manglet penger

– Vi hadde meget god kontakt med bilindustrien i Europa den gangen. De likte konseptene våre som var å lage et helt system basert på grafiske LCD-skjermer. Et system kunne erstatte opptil 1000 ulike analoge instrumentvarianter som enkelte fabrikker slet med. Dessverre var det ikke like lett å få finansiering i et land som Norge, så muligheten glapp, sier Kamfjord.

Nå mener han en av teknologiene de arbeidet med er moden for verdensmarkedet, og et gigantisk nytt marked som venter der ute.

Nå trenger selskapet hans, Polydisplay, kapital for å skalere opp produksjonen.



Polystabil LCD

I motsetning til den monostabile teknologien, som brukes i vanlige LCD-skjermer, er Polydisplays teknologi såkalt polystabil.

Det vil si at det enkelte piksel kan gjøres ugjennomsiktig i mange ulike trinn, men når strømmen skrus av blir tilstanden der den var.

Ikke som monostabile skjermer som faller tilbake til utgangspunktet når skjermen skrus av. Det gjør at det bilde som vises på skjermen kan stå slik i årevis uten strømforbruk. Akkurat som elektronisk papir.

Men i motsetning til elektronisk papir har Polydisplays skjermer mye høyere kontrast og er vesentlig billigere å produsere.

– Vanlige LCD-skjermer har dårlig virkningsgrad og slipper bare litt av lyset gjennom. Våre skjermer slipper gjennom nesten alt i åpen posisjon. Dessuten kan informasjonen leses tilbake igjen slik at skjerminnholdet kan verifiseres, eller fungere om et flytende minne, sier Kamfjord.



Klar nå

Hen mener verden nå er moden for den polystabile LCD-teknologien.

Utviklingen av annen elektronikk, som trengs for å drive skjermene, er kommet langt og det finnes god tilgang til slike produkter på verdensmarkedet.

– Med det lave strømforbruket vi har er det nok å bruke solceller som kraftforsyning. I kombinasjon med mobilteknologi for å kommunisere informasjon kan vi sette opp informasjonsskjermer hvor som helst. Ett annet market er vinduer hvor vi kan regulere gjennomlyset på et øyeblikk. En elektronisk persienne. Verden trenger polystabile skjermer nå og vi har alle patentene, sier Kamfjord.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.