ENERGI

Vil hente 20 ukontroversielle terawattimer fra spillvarme

Det er mulig å snyte kråkene for veldig mye varme, men da må det gjøres en innsats.

Forskningssjef Petter Egil Røkke i Sintef Energi vil hente billig energi uten å utløse interessekonflikter.
Forskningssjef Petter Egil Røkke i Sintef Energi vil hente billig energi uten å utløse interessekonflikter. Foto: Odd Richard Valmot
12. okt. 2023 - 16:55
Background image blurred
Teknisk sett

Teknisk sett

En podkast om teknologi, av Teknisk Ukeblad

Gå til podkasten

Forskningssjef Petter Egil Røkke i Sintef Energi har sett på hvor mye varme det er realistisk å hente ut fra spillvarme som i dag går tapt i industrielle prosesser. Industrien har gjort mye selv for å utnytte denne overskudds|varmen, men det er mer igjen – selv om norsk industri svært energieffektive sett i verdensmålestokk.

Et selskap som Elkem er kommet langt og gjenvinner 500 GWh årlig. Likevel slipper de ut varme til en verdi på 300.000 kroner daglig, forteller Røkke. Sintef mener rundt 20 TWh ekstra kan hentes ut fra det norske industrielle energiforbruket, som var på 236 TWh i 2018. Nesten 10 prosent er ikke småtterier.

Røkke mener det er mulig å tenke nytt om overskuddsvarmen. Det mest åpenbare er selvfølgelig å utnytte den i fjernvarmenett, men varme er ikke en energiressurs som lar seg transportere langt. Da kan det være en god idé å invitere bedrifter med varmebehov til å etablere seg i nærheten. Det kan være alt fra gartnerier til tørking av tang og tare, karbonfangst og -lagring (CCS) til andre industribedrifter som trenger tilgang til rimelig varme.

Det er ikke alltid varmen holder høy nok temperatur, men det kan løses med varmepumper. Slike kan utnytte varmekilder som er «lunkne» nok og oppgradere dem ned beskjeden innsats av elektrisk energi for å gi rimelig varme med en temperatur som lar seg utnytte til andre formål.

Dette er veldig billig energi, mener Sintef og peker på at én krone til forskning kan utløse fra fire og helt opp til 16 kroner i inntekt. Og uten kontroverser. Dette snakker vi om i dagens podkast.

 

Teknisk sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.