Sevan har nemlig fått det som de vil allerede.
– Vi har ingen ønske om å få EPC-kontrakten, og blir ikke med i konkurransen om å få bygge FPSOen. Vi vil bidra på engineeringsiden, noe vi får gjennom denne kontrakten, sier adm.dir. Jan Erik Tveteraas i Sevan Marine, etter at det i dag ble klart at de får detaljprosjekteringskontrakten for Goliat.
Les også: Velger Sevan til Goliat
Design viktigst
Sevans plan var i utgangspunktet at Samsung skulle bygge FPSOen i Korea, dersom de fikk hele kontrakten. Nå får de isteden en prosjekteringskontrakt på 150 millioner kroner, og ønsker Aker Solutions velkommen.
– Hvis Aker vil bygge ønsker vi dem velkommen. Man må skille det å bygge fra å konkurrere om å vinne en designkonkurranse, slik vi har gjort nå. Når det er gjort må man se framover og finne den beste løsningen for neste fase, sier Tveteraas, og legger til at det er opp til Eni hvor den bygges.
Får konseptlisens
EPC-kontrakten skal inngås direkte mellom Eni og verftet. Det er Tveteraas fornøyd med.
– Dette er en plattform Eni skal bruke. Vi vil gi dem en lisens for bruk av en Sevan 1000 FPSO på Goliat feltet. Hvem som bygger legger ikke vi oss opp i, sier han.
Videre prosjektering skal foregå i samarbeid mellom Sevan og Eni. Ingeniørarbeidet skal ferdigstilles, og løsningen forberedes for kommende anbudsrunder.
Finanskriseresultat
Det har lenge vært uvisst hvorvidt Eni kom til å tildele hele kontrakten samlet, eller dele den opp i to, slik de nå har gjort.
– Vi har fått signaler fra Eni om at de vil få kostnadene ned i en tid med fallende oljepriser, så det var ikke uventet for oss at de velger utbyggingsløsningen først. Nå forventer vi at dagens situasjon, med forventet reduksjon i byggekostnader, vil komme vårt prosjekt til gode, sier Tveteraas.
Kommunikasjonssjef Jone Stangeland i Eni Norge sier de valgte å gå bort fra anbudskonkurransens opprinnelige plan, med både konseptvalg og EPC-kontrakt, for å optimalisere prisene på grunn av prissituasjonen etter finanskrisen.
– Et gjennombrudd
Det har vært en gledens dag hos Sevan Marine i dag.
– Det var fantastisk å vinne denne kontrakten etter å ha holdt på i så lang tid. Vi er veldig glade, og bretter nå opp armene for å gjøre en god jobb for Eni og StatoilHydro, sier Tveteraas.
Han er glad for at norsk teknologi er valgt for et slikt prestisjeprosjekt:
– Dette er et gjennombrudd for norsk teknologi, og viser at vår teknologi er konkurransedyktig i vanskelige og værharde områder, som Barentshavet er, sier han.